• Gert en Isabella van Daalen in de kas, die geen oranje maar paars licht uitstraalt.
• Gert en Isabella van Daalen in de kas, die geen oranje maar paars licht uitstraalt. Foto: aangeleverd

Geld voor LED-verlichting Brakelse kwekerij

brakel • Kwekerij De Hazekamp uit Brakel heeft een bijdrage ontvangen uit het regionaal investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland voor de installatie van LED-belichting. Dat levert bloemen op van hogere kwaliteit, en een energiebesparing van veertig procent.

Bij De Hazekamp worden per jaar vijf miljoen alstroemeria's geteeld, ook wel incalelies genoemd. Het is een exotisch ogende bloem met gedraaide bladeren en felle kleuren. Het familiebedrijf is opgericht in 1989. De teelt gaat jaarrond door in de kassen met een totale oppervlakte van 13.200 vierkante meter. Kassen die zichzelf in het donker verraden door de oranje belichting zijn een bekend gezicht in het landschap. De kas van De Hazekamp oogt roze/paars, de kleur van de LED-verlichting. Het regionaal investeringsfonds droeg vijftien procent van de totale kosten van dit project.

Het oranje licht is SON-T en die lampen vreten energie. De bloemen hebben zestien uur licht per dag nodig, wat met name in de winter een enorme aanslag is op de energierekening. Naast minder warmte en veertig procent minder stroomverbruik heeft LED nog meer voordelen ten opzichte van SON-T: het geeft meer licht, is dimbaar, kent geen opstarttijd en gaat 50.000 uur mee. De Hazekamp heeft een aanzienlijk deel van haar SON-T-lampen vervangen door LED-verlichting. Uniek aan deze installatie is dat dit de eerste is die zowel dimbaar als hijsbaar is voor belichting van bovenaf. Dit maakt het systeem nóg efficiënter.

Het LED kan lager worden gehangen en daardoor meer licht op de plant zelf richten in plaats van ook op de looppaden. Het licht dringt zodoende beter door in het gewas, wat de kwaliteit ten goede komt. En door middel van de dimfunctie kunnen de planten automatisch op elk gewenst moment de juiste lichthoeveelheid krijgen. Eigenaren Gert en Isabella van Daalen van het familiebedrijf zagen na een maand al een kwaliteitsverbetering; er waren meer scheuten, die bovendien veel mooier en zwaarder waren.

q www.fruitdelta.nl/regionaal-investeringsfonds