• Met een smartphone komt de historie tot leven.
• Met een smartphone komt de historie tot leven. Foto: Bertus de Leeuw

Oud Kerkdriel in een nieuwe setting

kerkdriel • Met de mensen van nu en moderne techniek brengt Bertus de Leeuw de geschiedenis van zijn dorp in beeld. Het resultaat is te zien op grote fotodoeken rond De Zandmeren.

'Kerkdriel in beeld' is onderdeel van het Cultuurfestival Bommelerwaard. "Ik was al langer zoiets van plan, de aankondiging van het festival gaf mij het laatste zetje", zegt Bertus de Leeuw, die al een jaar of tien serieus met fotografie bezig is. Hij bedacht zes scènes die veel vertellen over Kerkdriel in vroeger tijden: de bevrijding in 1945, de champignonteelt, het dagelijks leven, het gemeentebestuur, de mandenmakers en recreatie.

De attributen verzamelen die daarbij horen bleek nog niet zo eenvoudig. "Er is niet veel oude kleding bewaard", concludeert Bertus. Maar met hulp van onder meer het Driels museum en Keep them Rolling uit Dreumel is het gelukt. Ook geschikte locaties lagen niet voor het oprapen. Gelukkig kan Bertus hinderlijke moderne elementen wegwerken op de computer.

Het vinden van figuranten liep daarentegen behoorlijk gesmeerd. "Mensen vinden het leuk om eraan mee te doen." Eén van de taferelen wordt in beeld gebracht door personeel van Brandend Zand. Het restaurant sponsorde net als Waterfeesten.nl en Van Gent Watersport het project van Bertus. Hij hoopt vooral jongeren te bereiken. "Ik vind het belangrijk dat je iets weet over de geschiedenis van je land en dorp. De jeugd is daar niet zo in geïnteresseerd, behalve als je het een beetje hip verpakt." Dat heeft de 39-jarige Kerkdrielenaar dan ook gedaan. De foto's worden afgedrukt op canvas van drie bij vier meter en worden de komende weken met vereende krachten geplaatst rond de zwemplas van De Zandmeren. En dan het hipste van het hele plan: de website die verbonden is aan 'Kerkdriel in beeld'. Bertus legt uit: "Als je de camera van je mobiel op een foto richt, krijg je informatie over het thema van die foto. Korte, pakkende teksten met doorklikmogelijkheden voor wie er echt alles over wil weten."

'Kerkdriel in beeld' wordt geopend op 15 juni, waarbij publiek van harte welkom is. Het is het eerste grote project voor Bertus de Leeuw. "In het begin had ik het gevoel dat ik tegen een muur liep. Subsidie aanvragen lukte bijvoorbeeld niet omdat ik geen stichting had. Die heb ik toen maar opgericht: Stichting Kunst Maasdriel. Dan kunnen we in de toekomst méér culturele projecten faciliteren. Bijvoorbeeld een poëzieworkshop of iets met muziek. Als je mensen eenmaal triggert, gaat het vanzelf leven. Dat gebeurde bij mij ook door het cultuurfestival."


q kerkdrielinbeeld.nl

Janneke Boogaard