Van der Schans moet wachten met bouwen

hurwenen • Geitenboer Alexander van der Schans moet wachten met het vergroten van zijn stallen tot zijn vergunning onherroepelijk is. Dat heeft de rechter vrijdag besloten.

Omwonenden hadden een voorlopige voorziening aangevraagd, die werd ondersteund door de gemeente Maasdriel.

Van der Schans is al begonnen met de uitbreiding, terwijl de vergunning nog niet definitief is. Dat is niet verboden; eventuele gevolgen als de vergunning wordt ingetrokken zijn voor zijn eigen portemonnee. Maar als het zover zou komen, kan een rechter oordelen dat de economische schade van het weer afbreken van de nieuwbouw onevenredig groot is, en alsnog beslissen dat de nieuwe stallen mogen blijven staan.

Van de rechter mag de geitenboer nu alleen nog de fundering afmaken. De rechtbank geeft de gemeente de tijd om de vergunning nader te onderzoeken. Tegen die vergunning waren 24 bezwaren ingediend. De bezwaarschriftencommissie is het grotendeels eens met de bezwaarmakers.

Zij vinden dat in de vergunning niet duidelijk is omschreven hoe de ventilatie van de grotere stallen wordt geregeld en hoeveel herrie die ventilatoren mogen maken. Over de luchtafvoer van de stallen is al langer gedoe. Ook vrezen omwonenden meer transportbewegingen omdat er door de uitbreiding van de stallen minder ruimte voor opslag overblijft.

Het Maasdrielse college had in eerste instantie het standpunt ingenomen dat de uitbreiding milieuneutraal was, omdat het aantal geiten dat Van der Schans aan de Molenstraat in Hurwenen mag houden niet toeneemt door deze vergunning. De uitbreiding is volgens de agrariër alleen bedoeld om de dieren meer leefruimte te geven.

Het college is het inmiddels eens met de bezwaarschriftencommissie dat er te makkelijk van uit is gegaan dat de aanvraag hiermee geen gevolgen heeft voor het milieu. De gemeente gaat dat nu verder uitzoeken. Ook moet opnieuw worden bekeken of de bouwactiviteiten wel samen kunnen gaan met de hoogspanningskabel die over het perceel loopt.


Janneke Boogaard