• De kleine Thijs Garstman (tweede van links) troeft in een kopduel Johan van der Linden af. Foto: Lya Cattel

Brakel houdt titel in zicht dankzij zwaarbevochten derbyzege

'Blijven tot de laatste dag meestrijden'

kerkwijk • De wedstrijd Kerkwijk-Brakel was vooraf door de bezoekers al betiteld als de lastigste in de slotfase van de competitie.Dat bleek terecht, want met verzorgd spel hield Kerkwijk de titelkandidaat in de beginfase onder druk, al leidde dat niet tot echt grote kansen. Aan de andere kant was het in de 23e minuut wel bijna raak, toen Sten Pijlman op aangeven van Jasper de Haan op de paal kopte.

Twee minuten later was de 0-1 alsnog een feit. Thijs Garstman sneed een hoekschop vanaf de rechterkant scherp aan, waarna centrale verdediger Jarno Kraaij voor Kerkwijk-doelman Bas van Hemert kroop en 'op zijn Matthijs de Ligt's' de openingstreffer aantekende. Nadat Ton Drost de paal had geraakt kwam Brakel omstreeks de 38e minuut door een eigen doelpunt van Johan van der Linden op 0-2 en toen Andor van Andel drie minuten voor de rust met een prachtige knal in de linkerbovenhoek de 0-3 ruststand aantekende, leek de tweede helft nog maar een formaliteit te gaan worden.

Schijn bedroog, want Kerkwijk kwam wederom sterk uit de kleedkamer. Met veel strijd en werklust wist de thuisploeg via Nick van Eck voor de 1-3 te zorgen. Ondertussen liepen de gemoederen steeds verder op en dat bereikte een kookpunt toen Van Eck over de rechterkant opstoomde en Sten Pijlman aan de noodrem trok door de Kerkwijk-aanvoerder onderuit te schoppen. Scheidsrechter Adrie Bracht aarzelde niet en trok, tot ontsteltenis van iedereen bij Brakel, een rode kaart. Een zware straf, aangezien Van Eck geen doorgebroken speler was en de overtreding ook niet van dien aard was dat rood ervoor op zijn plaats was. Bracht besliste echter anders, waarna Pijlman zwaar gedesillusioneerd het strijdperk verliet. Door de schorsing mist Pijlman sowieso het thuisduel met Noordeloos, maar de kans is eveneens groot dat hij - wanneer Brakel het kampioenschap misloopt - de nacompetitiefinale niet gaat meemaken.

Brakel moest in de laatste twintig minuten met tien man de 1-3 voorsprong zien vast te houden. Het was te zien dat de manschappen van trainer Hans de Jong flink onder druk stonden. Het voetbal was er compleet uit. 'Vrouwen en kinderen eerst', 'met hangen en wurgen'; het zijn allemaal clichés die op de titelkandidaat van toepassing waren. Nóg groter werd de druk toen Jasper Gouda Quint twee goede kansen op een goal had laten liggen. Hij moest het veld in de laatste tien minuten ruimen voor de rappe Nick de Jong. Dat was het startsein van een knotsgekke slotfase, want Kerkwijk kwam met nog tien minuten op de klok op 2-3. Nick van Eck bereikte met een voorzet invaller Jeffrey van Hemert. Zijn inzet kon nog worden gekeerd door Brakel-doelman Christian van der Zalm, maar de rebound was voor Kerkwijk-clubtopscorer Michel van den Hanenberg, die daarmee zijn vijftiende doelpunt van het seizoen maakte. Lang kon Kerkwijk daarentegen niet zoeken naar de gelijkmaker, want nog geen halve minuut na de aftrap lag de 2-4 achter doelman Van Hemert. Het was invaller De Jong die op snelheid de Kerkwijk-defensie verschalkte en beheerst afrondde. Diezelfde De Jong gooide drie minuten later de wedstrijd compleet in het slot, door Van Andel te bedienen. Hij zorgde met zijn tweede doelpunt van de middag voor de 2-5, tot grote euforie van Brakel.

Na een heet potje waar alles in zat mocht Brakel de drie punten mee naar huis nemen en aangezien MVV'58 met 1-3 won bij Groot-Ammers, wordt de titelrace pas op de laatste speeldag beslist. Daar was winnend trainer De Jong na afloop dan ook blij mee: "Ik ben blij dat 'Ammers' niet heeft gewonnen, anders waren ze al kampioen geweest. Nu blijven we tot de laatste dag meestrijden om de titel. Een gelijkspel was voor ons trouwens wel het meest gunstig geweest, maar dan moet het meezitten. En het lijkt er niet op dat dat bij Brakel gaat gebeuren. We gaan volgende week afwachten, de druk zit nu volledig op 'Meteren' en dan is Kerkwijk een lastige ploeg om tegen te voetballen. Dat weten we nu uit ervaring."