• Het Eco-team ging met de wethouder op de foto.
• Het Eco-team ging met de wethouder op de foto. Foto: aangeleverd

Nulmeting en actieplan zijn eerste stappen

School Neerijnen wil duurzaam worden

neerijnen • Wethouder Govert van Bezooijen van gemeente West Betuwe was aanwezig tijdens dit officiële startmoment. Ook het hele team, álle leerlingen en diverse ouders waren erbij. Er werd meteen al volop inspiratie opgedaan voor de invulling.

Veel leerlingen hadden gehoor gegeven aan de oproep om groene kleding aan te trekken voor dit speciale moment. Bovendien was de ruimte aangekleed met mooie knutselwerken van hout. De natuur was letterlijk de school in gehaald. Een mooie sfeer om het thema duurzaamheid in te bespreken.

Het Eco-team, bestaande uit zes leerlingen uit de groepen 5-7, een ouder en een leerkracht werd voorgesteld aan alle leerlingen.

Wethouder van Bezooijen ging met de leerlingen in gesprek over de rol van de natuur in hun leven. Hij overhandigde een cadeau namens gemeente West Betuwe aan het Eco-team.

Vervolgens gaf Pauline Hoevenaars van Natuur- en Milieu Educatie (NME) Culemborg een presentatie over Eco-Schools met een toelichting op alle te nemen stappen. Aan de hand van een rap maakte het Eco-team duidelijk wat hun taak is de komende twee jaar. Tot slot ondertekenden alle leden én de directeur de intentieverklaring.

Ideeën

Na de bijeenkomst werden in diverse klassen meteen ideeën geopperd door diverse leerlingen.

Het Eco-team gaat binnenkort van start met de vervolgstappen. De leerlingen gaan een nulmeting doen op school op tien thema's. Vervolgens beslissen ze aan welke thema's de komende twee jaar intensief zal worden gewerkt. Hiervoor wordt een actieplan opgesteld met door de kinderen bedachte acties met haalbare doelen.

De school wordt op deze manier niet alleen stapje voor stapje een duurzame en daarmee toekomstbestendige school. De leerlingen werken tegelijkertijd aan eenentwintigste-eeuwse vaardigheden zoals creatief denken, samenwerken, onderzoeken en problemen oplossen.

De Freule van Pallandtschool in Neerijnen ligt in een prachtige omgeving aan de rand van het bos en de uiterwaarden, tegenover het kasteel met haar openbare kasteeltuin. Op deze school wordt gewerkt aan drie parels, te weten: creatief denken en doen, inzetten van talent en leren in de buitenlucht. Om deze parels vorm te geven, heeft de directie onlangs besloten om een Eco-School te willen worden.

Groene Vlag

Eco-Schools biedt de leidraad waarmee scholen hun duurzaamheidsonderwijs kunnen inrichten. Na het doorlopen van het zeven-stappenplan van Eco-Schools wordt een school officieel erkend als duurzame school en ontvangt daarvoor het internationale keurmerk de Groene Vlag.

Belangstellenden in dit concept kunnen gerust langs komen op de school of een afspraak maken via de directeur: a.tins@cpob.nl.