• Opgelucht omhelst Frenk Schaap zijn teamgenoten na zijn doelpunt in blessuretijd. Foto: Gijs van Tuyl

Nivo Sparta komt tegen Papendrecht in blessuretijd met schrik vrij

'We hebben het nog in eigen hand'

zaltbommel • Nivo Sparta had de voorbije twee weken ruimschoots de tijd gehad om zich voor te bereiden op de wedstrijd van zaterdag. Dat gold zeker niet voor Papendrecht, dat met de uitbeurt in Zaltbommel de derde wedstrijd in acht dagen voor de kiezen kreeg. Desalniettemin waren het de bezoekers die in de eerste helft het voortouw namen en vooral Jay Luciano had het voor rust flink op zijn heupen. Rond de twintigste minuut sprintte Luciano richting het doel van Nivo-doelman Rob Goesten. De pijlsnelle aanvaller behield het overzicht en bediende Koen Lighaam op maat, die via de hand van Goesten de openingstreffer binnen schoot. In het restant van de eerste helft had de thuisploeg de bal, maar daarmee was ook alles gezegd. De wedstrijdspanning deed een aantal spelers zichtbaar geen goed; door middel van slordige passes, loze loopacties en een te laag baltempo was Nivo Sparta niet in staat om het goed georganiseerde Papendrecht stuk te spelen. Het was dan ook niet meer dan verdiend dat de bezoekers met een 0-1 voorsprong de kleedkamer opzochten.

Vlak voor het uur was verstreken had Daan Schreuders op aangeven van Frenk Schaap de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij wist zijn poging niet tussen de palen te krijgen, tot ontsteltenis van de toeschouwers op sportpark De Watertoren. Zij zagen daarna in de 66e minuut Papendrecht een goede kans op de tweede treffer van de middag missen, terwijl aan de andere kant een gigantische kopkans van de verder onzichtbare Willem Looijen geweldig van de lijn werd gehaald door aanvoerder Nick Kamerling.

In de laatste tien minuten zette de thuisploeg alles op alles om een resultaat uit het vuur te slepen, maar vielen er ook gaten in de eigen defensie. Papendrecht kreeg in de slotfase via Beemsterboer een aantal grote kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar hij faalde tweemaal in de afwerking. De blessuretijd was al twee minuten bezig toen Nivo Sparta alsnog het deksel op de Papendrechtse neus deponeerde. Een lange bal belandde via invaller Bart Goesten op het hoofd van Looijen. De spits bereikte daarmee, bedoeld of onbedoeld, bij de tweede paal de loerende Schaap, die de gelijkmaker binnen prikte. Sportpark De Watertoren ontplofte van opluchting en euforie.

Terwijl de bezoekers na het laatste fluitsignaal verslagen ter aarde zakten, vierde Nivo Sparta het punt als een overwinning. Ook trainer De Boon stak zijn opluchting na afloop niet onder stoelen of banken, al was hij kritisch op de manier waarop zijn ploeg zich in de eerste helft manifesteerde: "We waren vandaag van plan om zelf tot kansen te komen, maar dan moet je wel de rust hebben om de bal van achteruit in te spelen. Een aantal jongens speelde met 220 op hun voeten. Dennis (van Meurs, red.) is bijvoorbeeld normaal gesproken heel rustig, maar vandaag stond hij in de eerste helft alle ballen snel weg te schieten. Dat soort jongens moeten leren om zulke topwedstrijden te spelen", aldus De Boon, die nog niet durft te spreken van een beslissing in de titelstrijd: "We gaan de komende twee weken zien hoe waardevol dit punt is, maar dit is wel heel belangrijk. We houden Papendrecht nu in ieder geval achter ons. En we hebben het nog steeds in eigen hand."

Papendrecht-trainer Johan Sturrus baalde, als vanzelfsprekend, van de gelijkmaker in extremis: "Dat is een mokerslag. Je zag het na afloop ook aan de jongens die op het veld bleven zitten. We hadden ook echt het idee dat we hier konden winnen. Drie wedstrijden voor het einde hadden we alles nog in eigen hand. Dan krijg je deze wedstrijd en dan moet je het laten zien. Dat hebben we ook gedaan, maar het duurde een minuut te lang." Desalniettemin is Sturrus trots op wat zijn ploeg in korte tijd op de mat heeft weten te leggen: "Het is fantastisch dat ze drie keer zo hebben kunnen pieken. En dan is het jammer dat in de blessuretijd die goal valt, maar dat moeten we onszelf verwijten. Wij maken het niet eerder af. Dan krijg je het deksel op de neus."