Goed plan

Mooi hoor, die plannen voor het Buko-terrein langs de Waal in Zaltbommel. En ook zo mooi dat er geluisterd is naar mensen uit de burgerij die het met de eerste plannen niet helemaal eens waren. Goed, er is nog van alles op aan te merken maar de basis is in orde.
En het moet maar eens gezegd worden, dat geldt ook voor het feit dat er geen huurwoningen komen. Dit plan is daar veel te mooi voor. En laten we eerlijk zijn, de mensen die dit soort huizen doorgaans bevolken, zitten niet te wachten op een mooie wijk en een prachtig uitzicht. Die zoeken elkaar in hemdsmouwen op om bier te drinken, domme grappen te maken en luidkeels hun waarheid te verkondigen. Die zijn allang blij met een damwandschutting en een tegelplaatsje. Als hun huis maar goedkoop is en niet lekt is het ze al meer dan genoeg. Ze zouden maar ongelukkig worden als ze tegen die "middeldure koopwoningen" aan moeten kijken. Dat geeft scheve gezichten en verkeerde gedachten.
Bijzonder dapper ook om in deze tijd van zogenaamde sociale gelijkheid zo de tijdgeest te negeren en zo'n principiële keuze te maken. Ik pleit nu al voor een lintje voor de helden die dit initieerden. Of beter: vernoem de toekomstige straten naar hen. Opdat wij niet vergeten.

Johan Cahuzak


Dichtbundel over psychisch leed

zaltbommel • 'Nog niet verloren - Gedichten over mijn leven met psychische problemen', zo heet de dichtbundel van Sidy van Gemert (1995) uit Zaltbommel. In haar gedichten geeft Sidy een kijkje in haar hoofd. Een hoofd waarin het vaak duister is, maar waar - gelukkig - nog ruimte is voor een sprankje hoop. Schrijven doet Sidy al van jongs af aan, en sinds haar twaalfde vooral in de vorm van gedichten. Haar mentale problemen spelen hierin een belangrijke rol. Voor haar dient dit vooral als uitlaatklep, maar ook wil ze anderen graag inspireren en motiveren om te vechten voor hun dromen. Het creëren van meer openheid is een belangrijk doel voor haar, want niemand zou zich moeten schamen voor problemen. De bundel is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.


Kerken collecteren voor Voedselbank

regio • De Stichting Vrienden van de Voedselbank Bommelerwaard heeft, evenals in voorgaande jaren, alle kerken in de Bommelerwaard en in Neerijnen opgeroepen om te collecteren voor de Voedselbank Bommelerwaard op zondag 2 juni. Wie niet tot een (deelnemende) kerkelijke gemeente behoort kan een bijdrage storten op
NL74 RABO 0134 9103 97 t.n.v. de Stichting Vrienden Voedselbank Bommelerwaard.