• De schatten zijn deze zomer op vijf locaties te zien.
• De schatten zijn deze zomer op vijf locaties te zien. Foto: Jacqueline Jans

De schatten in de Bommelerwaard

bommelerwaard • Zo'n vijfhonderd leerlingen van twaalf basisscholen in de Zaltbommel en Maasdriel zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor het Cultuurfestival.

Onder leiding van kunstdocent Jacqueline Jans van het MuseumAtelier van Stadskasteel Zaltbommel zijn de leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 op zoek naar schatten uit de Bommelerwaard. De kinderen bezoeken het museum en bekijken de gebruiks- en kunstvoorwerpen die er te zien zijn. Daarna gaan ze zelf aan de slag en vertellen wat ze zelf willen bewaren voor de toekomst. Ze maken een schatkist, een 'tijdsmonument' waarin hun interesses en voorkeuren verbeeld worden. De schatkisten die ze maken zijn in juli en augustus te zien in Museum Stadskasteel, Kasteel Ammersoyen, het Driels Museum, Slot Loevestein en het Historisch Museum Hedel. Per locatie zijn zo'n 165 schatkisten te bewonderen.

De oudere kinderen uit de groepen 7 en 8 gaan op zoek naar kunst in de openbare ruimte. Ze gaan zeggen wat ze hiervan vinden en welke verhalen de beelden vertellen. Daarna maken ze zelf beelden geïnspireerd op de 'BommelSaga' van de theaterwandeling 'Bommel in de Waard'.

Ook in de zomervakantie kunnen kinderen aan de slag met kunst. In de tweede en derde week van juli en in de derde week van augustus kunnen kinderen meedoen aan gratis workshops in het Stadskasteel, op Slot Loevestein en in Kasteel Ammersoyen.