Aardbeiendag dit jaar op zaterdag 1 juni

Cultuurfestival gaat bijna beginnen

bommelerwaard • Over iets minder dan drie weken, op zaterdag 1 juni gaat Cultuurfestival Bommelerwaard officieel van start.

Drie maanden lang bruist de Bommelerwaard van kunst en cultuur. Theaterwandelingen, fietstochten langs beeldende kunst, muziekfestivals en nog veel meer staan er op het programma in Zaltbommel en Maasdriel. Volgende week, woensdag 22 mei, wordt tegelijk met Het Kontakt een speciale festivalkrant verspreid, waarin het programma van dag tot dag staat vermeld. Het Kontakt besteedt vanaf vandaag wekelijks aandacht aan het festival en zet zoveel mogelijk onderdelen in de spotlights.

Speciaal voor de aftrap van het festival is de jaarlijkse Aardbeiendag in Zaltbommel vervroegd. Traditiegetrouw was die altijd op de derde zaterdag in juni, dit jaar is de dag op zaterdag 1 juni. Om 11:00 uur komt de Aardbeienkoningin naar de Markt en vanaf dag moment kunnen alle bezoekers genieten van een beschuit met aardbeitjes. Verschillende deelnemers aan het Cultuurfestival presenteren hun programma. Sportievelingen kunnen op deze dag meedoen aan de 'Verbindings Estafetteloop'.

Sommige onderdelen van het programma zijn al bekend in de Bommelerwaard, zoals Pracht in de Gracht, waarbij drijvende kunstwerken te zien zijn in de grachten van Zaltbommel. Ter ere van het Cultuurfestival liggen de kunstwerken dit jaar echter niet alleen in de Marten van Ressemsingel en de Virieusingel, maar ook langs de Van Heemstraweg in Hurwenen en in de kasteelgracht van Kasteel Ammersoyen.

Speciaal voor het Cultuurfestival zijn verschillende voorstellingen georganiseerd, sommigen zijn gratis, voor andere moet een kaartje gekocht worden. Op vrijdag 14, 15 en 16 juni staat de performance Between op het programma. Die begint 's avonds om 21:30 uur, als licht en donker elkaar raken. Het publiek beweegt in kleine groepjes langs op de kerk geïnspireerde kunstwerken en dansers. De performances vinden ook een week later plaats op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni. In dat weekend zijn ook de theaterwandelingen 'Bommel in de Waard'. Tijdens een drie uur durende wandeling door de eeuwenoude binnenstad en de uiterwaarden worden de deelnemers getrakteerd op theater, muziek, poëzie, kunst en dans. De voorstellingen zijn geïnspireerd op de verhalen van Marten Toonder.

Ook bijzonder: 'Dromen in Vrijheid' Een voorstelling met repertoire uit de Romantiek en eigentijdse songs door het Zaltbommels Kamerkoor, aaneengeregen door voordrachten met passende poëzie en op maat gemaakt ballet. Op zaterdag 29 juni te zien bij Slot Loevestein, op zondag 30 juni in de Sint-Maartenskerk en op 7 september op Kasteel Ammersoyen.

Ook voor het Cocktailconcert op 1 september in Kerkdriel en voor de Bommelerwaardse RiVierdaagse wandelingen kunnen al tickets worden besteld.