• Teamleden van Welzijn Bommelerwaard en Spel&. Eugenie Kaspori houdt de mal met het logo vast.
• Teamleden van Welzijn Bommelerwaard en Spel&. Eugenie Kaspori houdt de mal met het logo vast. Foto: Lya Cattel

Directeur Eugenie Kaspori hoopt dat mensen sneller aankloppen

'Soms is een luisterend oor genoeg'

bommelerwaard • Iedereen heeft in zijn leven wel momenten dat hij of zij een beetje hulp nodig heeft. Bij een klusje in huis of tuin, bij het invullen van een formulier of bij grotere levensvragen en problemen. Meestal schakelen we de familie in, een buurman of een kennis. Maar als die niet beschikbaar zijn, kan een telefoontje naar Welzijn Bommelerwaard uitkomst bieden.

Ooit begon Welzijn Bommelerwaard als organisatie voor ouderen. Tegenwoordig richten de activiteiten en ondersteuning zich op alle leeftijden. De diensten die de organisatie levert, kun je een beetje vergelijken met ouderwetse burenhulp. De vijftien professionele medewerkers van Welzijn Bommelerwaard en Spel& zoeken vrijwilligers om aan alle hulpvragen te voldoen. Ze bemiddelen bij bestaande vrijwilligersorganisaties en informele zorg of zoeken zelf een vrijwilliger. Bijvoorbeeld om een uurtje met iemand te wandelen of fietsen, met iemand meegaan naar het ziekenhuis voor een onderzoekje, samen iets gezelligs doen. Of even de zorg voor een dierbare uit handen nemen, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets voor zichzelf kan gaan doen. Maar ook hulp in het soms bureaucratische doolhof van regels, rechten en voorzieningen is mogelijk.

"Veel mensen ontdekken Welzijn Bommelerwaard pas als het een beetje te laat is", zegt directeur Eugenie Kaspori. "Dat is jammer, want soms is de stress bij een hulpvrager dan al heel hoog opgelopen. Wij hopen dat meer mensen op tijd bij ons aankloppen. Je kunt ons elke ochtend bellen met alle mogelijke vragen. We hebben heel veel oplossingen in huis, als het nodig is zoeken we een vrijwilliger om bij te springen. En als wij het niet kunnen oplossen, dan weten we precies bij welke instantie je dan wel moet zijn en helpen we de hulpvrager om contact te leggen." De medewerkers gaan zelf ook actief op zoek naar mensen, die misschien een beetje hulp nodig hebben. Zo is er het project 'Warm Welkom', bedoeld voor nieuwkomers die al een tijdje in Nederland wonen. "Wij kunnen ze helpen om contact te leggen met mensen in de buurt", licht Kaspori toe. Binnenkort start ook een project voor mensen, die al heel lang in de bijstand zitten. Doel is sociale activering: mensen weer in contact brengen met anderen en laten ontdekken waar ze goed in zijn. Mensen met elkaar in verbinding brengen. Dat is een belangrijk doel van de inzet van Welzijn Bommelerwaard. Zo kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten tijdens een koffieochtend of met elkaar iets leuks doen. Ook is een groep voor ouders van kinderen met autisme, die regelmatig bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen. "Concrete hulp is niet altijd nodig, soms is een luisterend oor genoeg", zegt Kaspori. "Op die manier hoeven problemen niet de pan uit te rijzen."

Met een nieuw logo, een nieuwe website en een advertentiecampagne in Het Kontakt hoopt Welzijn meer mensen te bereiken. Het nieuwe logo is ook in een 'mal' gemaakt. De medewerkers van Spel& gaan hem de komende tijd meenemen naar hun activiteiten. Met krijtstof (die bij een regenbui gewoon weer wegspoelt) kunnen ze het logo zo op alle locaties laten zien.

Britta Alink