• Martijn bespeelt onder andere de bansuri.
• Martijn bespeelt onder andere de bansuri. Foto: aangeleverd

Martijn breekt door met wereldmuziek

velddriel • Martijn Huiskamp heeft een internationaal platencontract binnengesleept met zijn ethnic lounge. De muziek van over de hele wereld stelt hij grotendeels digitaal samen onder de artiestennaam Martin Hiska.

De 38-jarige inwoner van Velddriel maakt al jaren muziek. Ervaringen die hij in de loop van zijn leven opdeed, zijn terug te horen in zijn nummers die via YouTube al langer te beluisteren zijn. Bijvoorbeeld de fameuze Buddha Bar, en het strand in Spanje bij zonsondergang, met bijpassende klanken van Cafe Del Mar. Vooral het liedje Sunshines Better van Talvin Singh sprak Martijn aan. "Hij is gevestigd in Londen, door hem kwam ik in aanraking met de muziekstroming asian massive en ben ik steeds meer de Aziatische kant op gegaan."

Martijn volgde in New Delhi les op de bansuri, een dwarsfluit van bamboe. Zijn docent was Sanjeev Shankar, familie van Norah Jones. Om het rondje om de wereld compleet te maken: Martijn is ook fan van de udu, een Nigeriaanse trommel die lijkt op een vaas.

De rustige klanken van deze instrumenten combineert Martijn met digitale plugins. Hij legt uit: "Van heel veel muziek worden tegenwoordig de losse partijen ingespeeld. Met de studioprogramma's die ik gebruik kan ik bijvoorbeeld een eerste vioolpartij van het Londens symphonieorkest toevoegen aan mijn muziek."

De Velddrielse componist en artiest is sinds het begin van dit millennium actief in dit genre. "Vroeger was ik vooral met rap bezig, geïnspireerd door onder meer Bob Marley. Maar ik kwam erachter dat wat ik wil zeggen voor mij moeilijk in taal te vangen is. Vandaar dat ik voor instrumentale muziek heb gekozen", lacht Martijn.

Door zijn contacten over de hele wereld, die hij met name online bijhoudt, kwam de Nederlander in contact met de Papa Musique Record Company, het label van niemand minder dan dj Papa van Buddha-Bar Montecarlo. "Hij wilde mijn muziek uitbrengen. Dat zie ik als een heel mooie kans." Vanaf maandag (6 mei) is zijn eerste echte digitale cd beschikbaar en dat betekent dat de muziek voortaan vindbaar is via streamingdiensten zoals Spotify.

Martijn heeft alweer voldoende materiaal klaarliggen voor een volgende plaat en is benieuwd naar het vervolg. Leven van de muziek ziet hij niet snel gebeuren. "Als dat al lukt, wordt het al snel omgekeerd: dan word je geleefd door de muziek. Dat wil ik niet, omdat ik dan niet veel bij mijn gezin kan zijn en omdat ik geen commerciële druk wil voelen. De muziek die ik maak komt uit mezelf, dat wil ik graag zo houden. Maar af en toe ergens optreden zou natuurlijk super zijn."

De muzikant is inmiddels ook importeur van bansuri's en overweegt les te gaan geven in wereldmuziek. "Het zou mooi zijn als ik het hier in de buurt aan mensen door kan geven."


Janneke Boogaard