Plan buitengebied eindelijk op tafel

maasdriel • Het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Maasdriel kan eindelijk de politieke molen in.

Oorspronkelijk stond de vaststelling van 'Bestemmingsplan Buitengebied herziening 2016' gepland in 2017. Eerst moesten de risico's op planschadeclaims in beeld gebracht worden. Vervolgens zorgden de gemeenteraadsverkiezingen voor vertraging. Daarnaast was er onduidelijkheid vanwege het landelijke Programma Aanpak Stikstof. Dat leidde tot enkele wijzigingen.

Voor de discussie over en de vaststelling van het bestemmingsplan is een extra raadsvergadering gepland op woensdag 26 juni. Voorafgaand daaraan is er op woensdag 5 juni een vergadering van de commissie Ruimte, waarin het plan wordt besproken.

Er hebben 128 inwoners een zienswijze op het plan ingediend. Zij hebben een brief gekregen over de doorstart en de behandeldata. De beantwoording van de zienswijzen is bijna klaar, over twee weken stelt het college het advies hierover aan de raad vast.

Het bestemmingsplan gaat tien jaar gelden, maar moet binnen die periode nog wel worden aangepast aan de nieuwe Omgevingswet. Die gaat in 2021 in, maar er volgt dan een overgangsperiode. "We hebben al rekening gehouden met de nieuwe wet", aldus portefeuillehouder Peter de Vries.


Janneke Boogaard