Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

'Komen er nog meer van dit soort principiële apen uit de mouw?'

Afspraken lagen vorig jaar al vast

zaltbommel • De afspraken over zondagopenstelling van winkels zijn door VVD, ZVV, ChristenUnie en SGP mondeling gemaakt tijdens de coalitieonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.

Ze zijn niet op papier gezet in het openbare bestuursakkoord. Dat akkoord was er zonder die mondelinge afspraak misschien niet eens gekomen. "Uitbreiding van koopzondagen is voor ons onbespreekbaar", lichtte gemeenteraadslid Liza Biesheuvel van de SGP donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering toe. Volgens de oude winkeltijdenverordening konden alle winkels in de gemeente door een briefje aan de burgemeester toestemming krijgen om op zondag open te gaan. Met de nieuwe regeling beperkt het college die mogelijkheid tot supermarkten in de kern Zaltbommel, alleen van 13:00 tot 17:00 uur en zonder mogelijkheid om te laden en lossen. Ondernemers in de dorpen kunnen er voortaan niet eens meer om vragen.

"Dit is het resultaat van de coalitieonderhandelingen", aldus Biesheuvel. "Wij zijn ervoor dat alle winkels dicht zijn op zondag, maar in de onderhandelingen zijn we hier op uitgekomen." Ook Kees Kesting van de ChristenUnie benadrukte liever helemaal geen winkels open te zien op zondag: "We hebben nu een compromis, we zijn er niet blij mee, maar kunnen er mee leven."

In de nieuwe regeling is er onderscheid tussen supermarkten in de kern Zaltbommel en die in de kleinere kernen, zoals Gameren, Brakel en Poederoijen. 'Niet eerlijk', vinden de oppositiepartijen. "Geef elke ondernemer de vrijheid om zelf te bepalen of hij of zij zijn winkel open wil doen op zondag", bepleitte Elke Meijers van D66. Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks) zei 'onaangenaam verrast' te zijn door het feit dat er coalitieafspraken zijn, die niet op papier staan. "Komen er nog meer van dit soort principiële apen uit de mouw van het college", wilde hij weten. SP-fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk noemde het een 'raar en principeloos voorstel'. "Een vreemd vehikel", concludeerde hij. Ook zijn partij is overigens tegen vergroting van de zondagopenstelling, niet vanuit geloofsovertuiging, maar omdat de SP tegen een 24-uurs economie is en vindt dat mensen een dag in de week tijd moeten hebben voor bijvoorbeeld verenigingsleven en elkaar.

Hoe de twee andere coalitiepartijen ZVV en VVD denken over de openstelling van winkels op zondag, werd donderdagavond niet helemaal duidelijk. "Er zijn afspraken gemaakt binnen de coalitie. Wij als ZVV hebben daarmee ingestemd en we komen die na", aldus Andrea Haubrich namens ZVV. En Isabel Plessius van de VVD zei 'verheugd' te zijn dat de supermarkten na jaren eindelijk open kunnen op zondag. "We zijn blij met dit compromis."

CDA-raadslid Nadine Koster deed via een motie nog een poging om de regeling in 2021 te evalueren. "En bij die evaluatie zouden we alle belanghebbenden, zoals inwoners en ondernemers, kunnen betrekken", beargumenteerde zij. Haar motie, die mede werd ingediend door SP en D66 en gesteund door PvdA/GroenLinks, haalde geen meerderheid. "Het klinkt sympathiek om de regeling in 2021 te evalueren", vond Kees Kesting van de ChristenUnie. "Maar ik heb er grote moeite mee om daar bijna iedereen in de gemeente bij te betrekken. Dat begint dan te lijken op een stemming. Laat iedereen zich bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen maar weer uitspreken."

Britta Alink