Dodenherdenking

bommelerwaard • Op tal van plaatsen in Maasdriel en Zaltbommel wordt ook dit jaar aandacht besteed aan de Dodenherdenking, op zaterdag 4 mei. Hieronder een overzicht:

Maasdriel

Heerewaarden: 14:00 uur: Herdenkingsplechtigheid bij Fort Sint Andries, 19:15 uur plechtigheid bij de Hervormde Kerk aan de Hogestraat, 19:55 uur plechtigheid bij het oorlogsmonument. Anja van Dinteren zingt een paar liederen, Perdy Lacet blaast Last Post.Kerkdriel: 16:00 uur: Plechtigheid bij Gedenkteken Indië Gevallenen Maasdriel 1945-1962 en aansluitend bij Gedenkteken Geallieerden Gevallenen WOII. 18:00 uur Herdenkingsconcert St. Martinuskerk. KZM Belcanto brengt het Requiem van Mozart ten gehore.
Velddriel: 18:15 uur: Plechtigheid op RK Begraafplaats.
Alem: 18:50 uur: Stille kranslegging op RK Begraafplaats, 19:00 uur: herdenkingsdienst in Hubertuskerk, 19:45 uur stille tocht naar oorlogsmonument.
Ammerzoden: 19:10 uur: Oecumenische bijeenkomst in Sint Willibrorduskerk, 19:50 uur: stille tocht naar oorlogsmonument op de hoek van de Voorstraat en het Zwin.
Hurwenen: 19:40 uur: Plechtigheid op dorpsplein voor hervormde kerk.
Hedel: 18:30 uur: Ontvangst in School met de Bijbel, om 19:00 uur: plechtigheid bij oorlogsmonument.

Zaltbommel

Zaltbommel: 18:00 Herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel. Om 18:50 uur vertrek stille tocht door Gasthuisstraat, langs stadhuis, de Joodse en Katholieke begraafplaats en die eindigt bij de algemene begraafplaats. Dit jaar is er voor het eerst een andere opstelling tijdens de herdenking en de kranslegging. Dit jaar staat iedereen met zijn gezicht naar de begraafplaats en het Joodse monument toe. Na de herdenkingsplechtigheid begint in de Sint-Maartenskerk om 20:45 uur een herdenkingsconcert. KZM Belcanto brengt het Requiem van Mozart ten gehore.
Aalst: 19:00 Begraafplaats Prins Hendrikstraat
Brakel: 19:00 uur NH Begraafplaats aan de Markt
Bruchem/Kerkwijk: 19:00 uur Begraafplaats aan de Molenstraat
Gameren: 19:00 uur Begraafplaats Prins Willem-Alexanderstraat
Nederhemert: 19:00 uur Algemene begraafplaats Molenstraat
Nieuwaal: 19:00 uur Begraafplaats Kerkstraat
Poederoijen: 19:00 uur NH Begraafplaats aan de Burgemeester Posweg
Zuilichem: 19:00 uur Algemene begraafplaats aan de Maas-Waalweg


Verhaal: 'Mijn pop huilt 's nachts'

neerijnen • Eric Borrias vertelt zaterdag 4 mei om 15:00 uur het waargebeurde verhaal van Georg en Ursula, twee joodse kinderen in Duitsland. Ze worden vlak voor de Tweede Wereldoorlog door hun moeder naar Nederland gestuurd in de hoop dat ze daar veilig zijn. Ze wonen op allerlei plekken, maar worden uiteindelijk opgepakt en komen terecht in Kamp Vught. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, veilig. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met nationaal Monument Kamp Vught in het kader van het Crossroad project in Brabant. Aansluitend speelt Tomás van Emden piano en is er gelegenheid tot gesprek. De entree is 7,50 euro, kinderen van 10 tot 15 jaar (bij voorkeur onder begeleiding) betalen 5 euro.