• De complete kaart staat op: www.tourdewaal.nl
• De complete kaart staat op: www.tourdewaal.nl Foto: Tour de Waal

Bevrijdingsfeest op veertien locaties

bommelerwaard • Op maar liefst veertien locaties wordt zondag 5 mei feest gevierd tijdens de zesde editie van Tour de Waal.

Hoogtepunten zijn: de extra veerpontjes, dropping van de 'Waalbroodjes', parachutisten, een mijnenveger in Zaltbommel, oude legervoertuigen en veel muziek, poëzie en kunst. Alle dijken zijn versierd met oranje linten.

De Tour de Waal 2019 bestaat uit vier fietsroutes aan beide zijden van de Waal, van Loevestein tot aan Tiel. Door het inzetten van extra veerponten zijn er kortere routes te fietsen met onderweg van alles te beleven. Fietsen hoeft niet, je kunt ook alleen naar één van de locaties toe gaan.

De dropping van de speciaal gebakken 'Waalbroodjes' is één van de meest spectaculaire onderdelen van de 5-mei viering. Een actie die symbolisch verwijst naar het laatste oorlogsjaar, toen Nederland werd bevoorraad met voedselpakketten. Dit jaar zijn deze plaatsen uitgekozen: Herwijnen, Hellouw, Varik, Zennewijnen, Tiel, Dreumel, Rossum en Zaltbommel (2x).

Het verdere programma is per locatie anders. Het kerkje van Heesselt zal weer worden omgetoverd tot een oase van kunst en muziek. De Pontoongroup 40-45 zal in roeiboten een 'Waalcrossing' van de geallieerden naspelen, bij Zaltbommel.

Ook de Poëzietour maakt weer deel uit van het programma, dichters geven voordrachten op 5 plaatsen. Parachutisten landen in Tiel, Dreumel en Zaltbommel. Een historische Harvard T6 vliegt over. Een colonne van oude legervoertuigen rijdt vanuit zowel Fort Vuren als Tiel over de dijken naar Zaltbommel voor een defilé en passeert daarbij meerdere festivalplekken.