Tourschema PoëzieTourdeWaal bekend

zaltbommel • Het tourschema van de PoëzieTourdeWaal (PTdW) is bekend. De inmiddels traditionele dichterstour maakt ook in zijn eerste lustrumeditie op zondag 5 mei deel uit van het vrijheidsevenement Tour de Waal.

Dit interactieve evenement wordt gehouden aan beide oevers van de Waal. De dichters doen tijdens hun tour een vijftal locaties aan. Ze starten om 13.15 uur en eindigen rond 17.00 uur aan de Waalkade in Zaltbommel met een poëziefinale.

De dichters houden in duokoppels voordrachten op de locaties. Per locatie is er een serie van twee of drie voordrachten. Het tourschema ziet er als volgt uit: Slot Loevestein en Tiel(voor Bellevue aan de Waal): tussen 13.15 en 14.00 uur; Kerkje Heesselt: tussen 14.30 en 15.15 uur; - Stroomhuis Neerijnen: tussen 15.30 en 16.15 uur en Zaltbommel(Waalkade): vanaf 15.00 doorlopend met om circa 17.00 uur de poëziefinale.

Initiatiefnemer en organisator van de PTdW is dichter Thom Ummels. Hij woonde jarenlang in de Bommelerwaard en was onder meer actief als dorpsdichter van Nederhemert en met poëziewandelingen langs de Afgedamde Maas. Hij is oprichter en organisator van het poëziefestival Sunsation in Lelystad. "De PTdW is inmiddels een vaste traditie geworden. De dichtersgroep is weer gemotiveerd om met haar poëzie een waardevolle bijdrage te leveren aan dit unieke evenement". aldus Thom Ummels. "Deze lustrumeditie van de poëzietour vormt de opmaat naar 2020. Dan is er de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Ook de PoëzieTourdeWaal krijgt dan een bijzondere invulling".

De kerngroep van dichters bestaat naast Thom Ummels dit jaar uit Marcel Vaandrager (dorpsdichter van Werkendam), Inge van Wijgerden (schrijfdocente uit Gameren) en André van Zwieten (stadsdichter van Wijk bij Duurstede). Bij de finale in Zaltbommel zullen ook scholieren een gedicht voordragen. Bijvoorbeeld Cambiumleerling Carmen Waale. Zij was finalist bij de jaarlijkse dichtwedstrijd van het Stroomhuis in Neerijnen.