Bloemenlint van 2,5 kilometer

poederoijen • Het leek erop dat graafwerk langs de Burg. Posweg het zaaien van bloemenlinten dit jaar onmogelijk zou maken, maar uiteindelijk wordt juist een veel langer stuk berm ingezaaid. Imker Koos Tromp vertelt: "Aanvankelijk was het nog onzeker of er dit jaar ook bloemenlinten in Poederoijen ingezaaid zouden worden. Na overleg met de gemeente bleek dat met name de berm van de Burg. Posweg niet bezaaid zou kunnen worden in verband met de aanleg van een sterkstroomkabel van Zuilichem naar Poederoijen. Ook het overleg met Staatsbosbeheer, over het mijn inziens slechte onderhoud aan de Achterdijk waar het bloemenlint vorig jaar door (on)kruiden werd overwoekerd, heeft niet tot resultaat geleid. Staatbosbeheer wijkt niet af van het huidige beheer."
Maar een aantal gesprekken op het stadskantoor met de projectleiding van Liander later is de afspraak gemaakt dat het Poederoijense traject het eerste aangepakt wordt, zodat het graafwerk begin april afgerond kon zijn. Ruimschoots op tijd om de berm in te kunnen zaaien met het bloemenmengsel. "Een bijkomend voordeel is dat nu door het kabelwerk de mogelijkheid ontstaat om de gehele berm van de Burg. Posweg vanaf de rotonde Brakel tot aan de bebouwde kom Poederoijen in te zaaien met het bloemenlint. Liander heeft aangegeven dit jaar de kosten van het inzaaien en het bloemenzaad voor hun rekening te nemen als tegenprestatie voor de overlast door het graven." De firma Smits uit Nederhemert zorgt voor de bewerking van de grond en het inzaaien van de ruim 2500 meter lange en ruim twee meter brede bloemenlinten.
Ook langs het Pronkpad en het begin van de Achterdijk worden weer bloemen gezaaid. "Verder is er steeds meer animo onder de bevolking om ook stukjes eigen terrein in te zaaien met het bloemenmengsel", merkt Tromp. Zo komen er ook korte lintjes langs de Maasdijk, Dorpsweg, Maarten van Rossumweg en misschien ook langs de Egter van Wissekerkeweg. Gelijksoortige initiatieven hebben zich ontplooid in Brakel, Aalst en Nederhemert. Mensen in Poederoijen die een stukje grond willen inzaaien, kunnen zolang de voorraad strekt gratis bij Tromp een speciaal zakje zaad halen (0418-677134).
"De solitaire bijen, hommels, vlinders, vogels en de kleine zoogdieren kunnen deze zomer goed aan hun trekken komen en het dorp fleurt ervan op", constateert de imker tevreden.


Meer excursies op terrein van Avri

geldermalsen • De excursies op het Avri-terrein en het zonnepark zijn vorig jaar zo druk bezocht dat besloten is om er nog drie te organiseren. De excursies op 11, 13 en 20 mei zijn bedoeld voor inwoners van de acht Avri-gemeenten. Het is ook mogelijk om Avri met een groep te bezoeken op een andere datum. Bezoekers krijgen een presentatie te zien over afval en het zonnepark met aansluitend een rondleiding over het Avri-terrein en het zonnepark. Uitgebreid aan bod komt ook het nieuwe afvalbeleid waarbij de meeste inwoners vanaf 1 juli hun restafval zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt. Na afloop is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.
Vooraf aanmelden voor deelname aan de excursies is noodzakelijk. Dit kan via avri.nl/excursies of via 03450756616.

Speciaal voor basisscholen heeft Avri een interactief, digitaal lespakket inclusief excursie (avri.nl/lespakket).