• Andor van Andel (links) tekent op aangeven van Sten Pijlman de 2-1 aan.
• Andor van Andel (links) tekent op aangeven van Sten Pijlman de 2-1 aan. Foto: Michel Haubrich

Brakel herstelt zich overtuigend van gevoelige tik in titelstrijd

'Laatste jaar Brakel, nu alles geven'

brakel • Hoe herstelt Brakel zich van de 3-1 nederlaag bij Groot-Ammers van een week eerder? Dat was zaterdag voorafgaand aan de derby tegen Well eigenlijk de grootste vraag. In die onderlinge concurrentenstrijd zag Brakel immers de laatste drie van in totaal zeer comfortabele tien punten voorsprong verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat kwam aan bij de jeugdige ploeg van trainer Hans de Jong. Toen Well zaterdag zelfs op voorsprong kwam op sportpark 't Veer, leek het wederom de verkeerde kant op te gaan. Dat moment duurde maar kort, want amper tien minuten na de 0-1 had Brakel zich een 3-1 voorsprong verschaft. In de 24e minuut bediende Sten Pijlman met een afgemeten lage voorzet Jasper Gouda Quint, die simpel de gelijkmaker binnen prikte. Amper drie minuten later was het wederom Pijlman die voor de assist zorgde, waarna Andor van Andel maar tegen de bal aan hoefde te lopen om de 2-1 aan te tekenen. Op het half uur vergrootte Thijs Garstman de marge naar twee doelpunten. Met een goede actie over rechts sneed hij het zestienmetergebied in, waar hem geen strobreed in de weg werd gelegd. Hij verschalkte vervolgens Well-goalie Leon Pigmans met een geplaatst schot in de lange hoek. Op slag van rust verzorgde Pijlman zijn derde assist vanaf de rechterflank. Met een voorzet bereikte hij Garstman, die ondanks zijn geringe lengte, hij was de kleinste speler in de basiself bij Brakel, knap de 4-1 in de lange hoek knikte.

De tweede helft was dankzij die vier goals slechts een formaliteit. Dat na de rust ook de 5-1 en 6-1 nog vielen, maakte de uitslag geflatteerd, aangezien Well de koploper in de tweede helft nog prima partij kon bieden. Desalniettemin kan Brakel die doelpunten in deze fase van de competitie wel heel goed gebruiken. Het doelsaldo zou immers zomaar de beslissing kunnen gaan brengen in de titelstrijd. Daarvan is De Jong zich ook terdege bewust: "Dat zou de doorslag kunnen gaan geven, daar hebben we het met de jongens van tevoren ook over gehad. Maar met 6-1 moeten we gewoon tevreden zijn. Je kan wel 12-1 gaan eisen, maar dat slaat ook nergens op."

Een van de spelers die de laatste weken weer regelmatig zijn doelpuntjes meepikt, is Sten Pijlman. Hij was zaterdag bij drie van de vier goals direct betrokken door middel van een assist en brak daarmee het Wellse geloof in een resultaat. En hoewel hij van nature spits is, ziet hij ook de waarde van het in stelling brengen van een ploeggenoot in: "Het liefst scoor ik doelpunten. In de jeugd telde assists geven voor mij ook nooit. Maar ik ben het wel belangrijker gaan vinden. Als 'nummer tien' tellen doelpunten en assists misschien wel even zwaar. Ik stond voor deze wedstrijd op drie. Nu verdubbel ik dat aantal met drie belangrijke assists. En dat is wel nodig ook", stelt Pijlman, die weet dat zijn ploeg het minst zware programma van de drie titelkandidaten heeft: "Dat is gunstig, maar onderschatting mag er niet zijn. We moeten eerst zorgen dat we winnen en als we een makkelijke wedstrijd hebben, moeten we er qua doelpunten meer uithalen. Noordeloos-thuis, ASH-thuis; dat zijn wedstrijden waarin je met een goede instelling en drive tot een grote uitslag kan komen."

Aangezien concurrenten Groot-Ammers en MVV'58 elkaar op de één na laatste speeldag nog treffen, schat Pijlman de titelkansen hoog in: "Kijkend naar het programma en de jongens die terugkomen, denk ik zeker dat we hele goeie papieren hebben. We moeten er nu ook vol voor gaan. We hebben niks te verliezen, want we hebben nacompetitievoetbal door het periodekampioenschap al achter de hand. Het laatste jaar Brakel, nu alles geven."

De Jong kijkt eveneens met optimisme uit naar het seizoensslot: "Het vertrouwen is er dat we kampioen kunnen worden. Daar gaan we alles aan doen en de jongens verdienen dat ook. Ik denk dat wij aan het langste eind gaan trekken. Het zou prachtig zijn."

Martin van Hemert