Regio baalt: 'Onjuiste informatie en stemmingmakerij'

Kapers op de kust voor Digitale Stad

regio • Regio Rivierenland haalt fel uit naar Glasvezel Buitenaf, die met een vraagbundeling bezig is in Rivierenland. Precies op het moment dat Digitale Stad – waarmee Regio Rivierenland samenwerkt om een glasvezelnetwerk uit te rollen – daar ook mee bezig is. Gevolg: verwarring bij bewoners.

De Zaltbommelse wethouder Kees Zondag is namens Regio Rivierenland verantwoordelijk voor het glasvezelproject. Hij heeft er geen goed woord voor over. "We betreuren het dat Glasvezel Buitenaf door middel van onjuiste informatie en stemmingmakerij mensen probeert te overtuigen bijna 1.000 euro te laten betalen voor iets wat via hun gemeente onder betere voorwaarden op álle adressen geregeld kan worden: glasvezel!"

Regio Rivierenland – een samenwerkingsverband van gemeenten in Rivierenland – werkt samen met Digitale Stad om een hoogwaardig glasvezelnetwerk aan te leggen in de buitengebieden. Digitale Stad is inmiddels gestart met een vraagbundeling en wil tevens de gebieden met matige internetverbinding in Rivierenland meenemen in de aanleg.

Zondag: "Wij werken samen met Digitale Stad om snel internet te leveren aan alle inwoners van het buitengebied. Zij leggen het netwerk aan onder de voorwaarden die wij gesteld hebben voor een hoogwaardig en toekomstvast glasvezelnetwerk voor onze inwoners. Het netwerk is 100 procent open, zij heffen geen extra heffing voor woningen in het buitengebied, vragen geen aansluitkosten - indien inwoners binnen twee maanden een abonnement afsluiten - en bieden A-merken zoals KPN aan voor internet, televisie en telefonie over hun netwerk."

Volgens Regio Rivierenland heeft Digitale Stad veel ervaring in het aanleggen van een breedbandnetwerk. In de gemeente Buren is de vraagbundeling van Digitale Stad inmiddels succesvol afgerond en zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk al gestart.

Maar, er is nu dus ook een andere marktpartij opgedoken. Glasvezel Buitenaf werkt op eigen houtje ook aan een vraagbundeling. Regio Rivierenland distantieert zich van deze partij. En hekelt de verwarring die er door het bedrijf is veroorzaakt. Het aanbod van Glasvezel Buitenaf is niet samen met de gemeentes tot stand gekomen. Dit aanbod voldoet ook niet aan de voorwaarden die Regio Rivierenland aan het nieuwe glasvezelnetwerk stelt.

De bewoners van de adressen die in aanmerking komen voor aansluiting op het breedbandnetwerk ontvangen van Digitale Stad informatie over de aanleg van het netwerk en een aanbod waarop zij kunnen reageren. Zo krijgt Digitale Stad goed inzicht in de omvang van de vraag uit elke gemeente. Indien tenminste 50 procent van de adressen uit de vraagbundeling van Digitale Stad uiterlijk 12 juni tekent om diensten via het netwerk af te nemen, wordt het voorstel aan de gemeenteraden voorgelegd. Geven de raden groen licht, dan kan de schop in de grond.

Glasvezel Buitenaf gaat in een reactie voorbij aan de kritiek van Regio Rivierenland, communicatieadviseur Heleen Molendijk laat wel weten dat niets hen in de weg staat om bewoners te benaderen. "Omdat glasvezel geen nutsvoorziening is staat het marktpartijen vrij om een aanbod te doen naar de consumenten en bedrijven. De rol van de gemeente is in dit speelveld helder. Met hen maken we afspraken over hoe we glasvezel aanleggen."


Janneke Kok