Pleidooi voor openstellen winkels op zondag

zatlbommel • Binnenstadsfonds Zaltbommel en OVZ willen dat ondernemers in de binnenstad voortaan zelf kunnen beslissen of ze open zijn op zondag of niet.

Beide organisaties schreven deze week een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding is de discussie om de winkeltijdenverordening in de gemeente Zaltbommel aan te passen. Door die wijziging kunnen supermarkten in de kern Zaltbommel in de toekomst elke zondag open, terwijl de supermarkten in de dorpen niet open mogen op zondag. "Het Binnenstadsfonds zet zich in voor de promotie van Zaltbommel door het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid voor de consument te verbeteren", schrijft het Binnenstadsfonds. "Vanuit onze doelstelling zijn we voorstander elke winkelier zelf te laten besluiten op zondag open te zijn of niet. Onderscheid maken voor supermarkten vinden wij niet wenselijk."

Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van OVZ hebben de leden unaniem verzocht 'de openstelling voor álle winkels in de binnenstad' vrij te laten aan de ondernemers. "Het is in de ogen van de ondernemers niet uit te leggen dat een supermarkt, met een steeds uitgebreider branche vreemd assortiment, wel open mag, maar bijvoorbeeld een drogist of huishoudwinkel niet", schrijft OVZ. "De consument is minder loyaal en kiest voor gemak. Steeds vaker wordt gekozen voor een online besteding, in plaats van via de winkel. Online verkopers kennen op zondag de meeste bezoekers. Om een alternatief te kunnen bieden voor deze verschuiving moet het een ondernemer vrij zijn hier zijn onderneming op aan te passen." Volgens de vereniging is het niet de wens van de ondernemers om voortaan collectief open te gaan. "Door een verruimde vrijstelling wordt ieders keuze gerespecteerd en een ondernemer wordt zeker niet verplicht tot openstelling. Elke ondernemer maakt afzonderlijk een afweging om zijn winkel wel of niet te openen."

Donderdag 11 april praat de politiek over de zondagopenstelling, om 20:00 uur in het Oude Stadhuis.

Britta Alink