• De prijswinnaars en genomineerden van Kontakt Mediapartners.
• De prijswinnaars en genomineerden van Kontakt Mediapartners. Foto: Marijke Verhoef

Het Kontakt valt weer in de prijzen

utrecht • Kontakt Mediapartners was donderdag uiterst succesvol op de NNP-dag (Nederlandse Nieuwsblad Pers) 2019. Van de tien te verdelen prijzen en nominaties werden er maar liefst vijf door de Goudriaanse uitgeverij binnen gesleept.

Janneke Kok, André Bijl en Dick Aanen van Het Kontakt Leerdam/Vianen wonnen de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek met een artikelenserie over de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden. Ze gingen aan het werk met de omstreden koopzondag, een vertrekkende wethouder en een burgemeester die kansrijk leek om waarnemend burgemeester te worden. "Pakkend geschreven, gebruik makend van alle beschikbare media en goed vormgegeven. (...) Zulke kranten worden gevreten", oordeelde de jury.
Ed van Tuijl (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde tot de genomineerden met zijn terugblik op de Vezelpersramp in Langerak.
Nico van Ganzewinkel (Het Kontakt Vianen), die zelf niet aanwezig kon zijn op de NNP-dag in Utrecht, werd winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie met een foto van de advocaat van Asia Bibi die in Vianen de internationale pers te woord staat. Geurt Mouthaan (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde in deze categorie tot de genomineerden met een foto van de grote brand bij Montapacking.
De verkiezingsbijlagen (Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden) van Kontakt Mediapartners werden genomineerd voor de commerciële A.M. Bandaprijs. Deze prijs werd gewonnen door de Texelse Courant met een special over lokale restaurants.


Nieuw onderwijs voor groep 7 en 8

regio • Samen met het Koningin Wilhelmina College in Culemborg is stichting Christelijk Primair Onderwijs Betuwe en Bommelerwaard voornemens om vanaf komend schooljaar een Agora-voorziening voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs te starten op het KWC. Op het KWC is al een Agora-afdeling voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, waardoor het mogelijk wordt in samenwerking de leeromgeving van leerlingen vorm te geven.

Agora gaat uit van zeer persoonlijk leren en het zoeken naar maatwerk voor ieder kind. Het onderwijs vindt niet per se plaats in een lokaal, met lesmethodes, toetsen, cijfers en een leraar voor de klas. Leerlingen van diverse niveaus en leeftijden leren met en van elkaar en met hoofd, hart en handen. Vaardigheden zijn hierbij minstens zo belangrijk als kennis. Het ultieme doel van het onderwijs is dat kinderen onbevreesd en vol vertrouwen de onzekerheden van de toekomst tegemoet kunnen gaan. Er wordt vertrouwd op de nieuwsgierigheid en natuurlijke wil van kinderen om te leren. Ze krijgen vaardigheden aangeboden die nodig zijn voor een leven lang leren. Het kind gaat op zoek naar zijn talenten en ambities op vijf vlakken: kunstzinnig, wetenschappelijk, spiritueel, maatschappelijk en sociaal/ethisch.

De groepen werken onder begeleiding van een vaste coach. Ouderparticipatie staat hoog in het vaandel bij Agora. Ouders en andere partijen uit de samenleving zijn nodig als experts in het onderwijs.

De nieuwe Agora-voorziening in Culemborg is voor kinderen van groep 7 en 8. Op dinsdag 16 april is er een informatieavond voor geïnteresseerde ouders. Voor meer informatie kunnen zij mailen naar agora@cpob.nl.