• Ammers-aanvaller Bas de Vos en Brakel-doelman Christian van der Zalm beiden in duikvlucht naar de bal.
• Ammers-aanvaller Bas de Vos en Brakel-doelman Christian van der Zalm beiden in duikvlucht naar de bal. Foto: Rick den Besten

Groot-Ammers verslaat Brakel in boeiende topper: 3-1

Brakel laat zich afbluffen

groot-ammers • In de eerste helft ging het spel van beide ploegen in deze boeiende topper gelijk op. Groot-Ammers kwam op voorsprong door Bas de Vos die op sluwe wijze het duel aan ging met Max Vervoorn. Brakel schreeuwde om een vrije trap maar scheidsrechter Stan Hermans liet doorgaan waarna De Vos de 1-0 binnenschoot.

Na een halfuur spelen trok Sten Pijlman op aangeven van Jasper Gouda Quint de stand weer recht. Groot-Ammers dacht daarbij aan buitenspel maar de eigen grensjager Gerard Zonneveld hield de vlag omlaag. Op slag van rust dacht Thomas Oomen een voorzet van Yannick de Bondt onschadelijk te maken. Dat was buiten van Oosterhout gerekend: 2-1. "Ik denk dat ik hem verraste", legde de aanvaller uit. "Daarna kon ik de bal heerlijk binnenknallen."

Brakel-trainer Hans de Jong kon echter wel de haren uit zijn hoofd trekken. "Ik herkende mijn ploeg niet meer", verzuchtte de oefenmeester. "Ze bluften ons af. We lieten het helemaal lopen en verloren uiteindelijk terecht. Alleen doelman Christian van der Zalm hield ons nog lang fantastisch overeind."

Prachtige save

In de eerste paar minuten na rust was het een wonder dat Groot-Ammers niet verder uitliep. De Vos kopte in de handen van de keeper, Van Oosterhout stuitte met een schot in de korte hoek eveneens op Van der Zalm en de doelman had kort daarna tweemaal een antwoord op inzetten van Koos Pott en opnieuw Van Oosterhout. "We hielden het nog even spannend", knipoogde de matchwinner.
Twintig minuten voor tijd leek dan toch de beslissing te gaan vallen. Vanaf elf meter schoot aanvoerder Floris Renes goed in maar ook hij stuitte op een prachtige save van Van der Zalm. Het overrompelde Brakel kon hier moed uit putten en ging alles of niets spelen, maar kansen bleven uit voor de bezoekers.

Met nog vijf minuten op de klok viel het duel dan eindelijk in het slot. Een schot van De Bondt werd nog gekeerd maar op de rebound van Van Oosterhout had Van der Zalm nu eens geen antwoord paraat. Groot-Ammers ontplofte van vreugde.

Loeispannend

"We hadden geen last van de zenuwen, zo wees de eerste helft uit", vond De Jong. "En dan toch zo tekort schieten na rust. MVV '58 is hiermee de lachende derde. We hebben het nu wellicht niet meer in eigen hand maar het blijft loeispannend bovenin."

De teleurstelling bij zijn uitblinkende doelman was groot. "Ik weet niet wat het was. In de eerste helft ging het gelijk op, in de tweede helft ging alles fout. Op zich is er nog niks aan de hand. Wij krijgen relatief gezien de mindere tegenstanders maar die kunnen ook verrassend uitpakken." Van der Zalm kreeg de complimenten maar kocht daar niets voor. "Ik heb ons voor een grotere nederlaag behoed en pakte die penalty heel lekker. Ik kan mezelf niets verwijten en hoopte nog dat de 2-2 zou vallen. Maar dat zat er geen moment in."

De trainer van Groot-Ammers lachte uiteraard zijn tanden bloot. "Die tien punten achterstand die we in de winterstop hadden, hebben we toch maar mooi kwijtgespeeld. Complimenten aan de ploeg. Alleen net na rust hadden we zoveel kansen om het al vroeg te beslissen. Maar we wilden het publiek graag aan ons binden door het spannend te houden tot het eind", knipoogde Van Dijk. Bij Groot-Ammers leek iedereen wel op het juiste moment in vorm. Met Ruud Ouweneel achterin als steunpilaar. Met een ijzersterker aanvoerder Floris Renes op het middenveld. Met een lepe Bas de Vos in de voorhoede.

"Zij namen de ploeg op sleeptouw", complimenteerde Van Dijk zijn as. "Verdedigend stond het goed. Het middenveld speelde compact en de spitsen deden hun werk. Ik kan alleen maar tevreden zijn. Nu wacht volgende week SV Noordeloos. Een mooie testcase. We moeten laten zien dat we dat ook kunnen."


Marco van Vlijmen