• Een artist impression van Het Drielse Bosch. In het middelste gebouw moet de woongroep komen.
• Een artist impression van Het Drielse Bosch. In het middelste gebouw moet de woongroep komen. Foto: aangeleverd

Landgoed Drielse Bosch

maasdriel • Bert van Osch heeft een uitgebreider principeverzoek ingediend bij het Maasdrielse college voor zijn woongroep Het Drielse Bosch. De gemeente hamerde op een compleet stuk om te kunnen beoordelen of het plan voldoet aan de regels.

Burgemeester en wethouders keurden het plan meerdere keren af, omdat ze vinden dat niet vooraf wordt bewezen dat de bewoners één huishouden vormen. In het bestemmingsplan voor landgoed Het Drielse Bosch is maar voor één huishouden per woning ruimte.

In het principeverzoek wordt dan ook ruim aandacht besteed aan de argumenten om het concept als één huishouden te zien. Er zal een riante kamer annex keuken worden ontworpen met méér dan voldoende ruimte voor alle bewoners, schetst initiatiefnemer Bert van Osch. Een ruime ovale eettafel biedt ruimte aan twaalf personen, iedere bewoner krijgt zijn of haar eigen luie stoel in het huiskamergedeelte en iedereen kan gezamenlijk buiten zitten. De slaapkamers daarentegen bieden slechts ruimte voor een bed, een kastenwand, een vaste wastafel en douche en eventueel voor een bureautje.

De woongroep wordt ondergebracht in een stichting. De bewoners zijn ieder voor een gedeelte eigenaar van de woning. De stichting beslist wie wordt toegelaten en nieuwkomers dienen een 'substantieel bedrag' in te leggen. "Dit is drempelverhogend en dit bedrag heeft tevens de werking als borg, om het verloop zo klein mogelijk te houden", legt Van Osch uit.

Hij is ervan overtuigd dat zijn plan past binnen de regels en hoopt nu eindelijk toestemming te krijgen. "Als er in de toekomst sprake van strijdig gebruik is, dan is dat een handhavingszaak. De burgemeester kan dan optreden. Maar dit speelt niet in het kader van de vergunningverlening."

In de gemeenteraad namen de oppositiepartijen het de afgelopen periode op voor Van Osch, maar die steun lijkt nu af te brokkelen. De VVD vroeg eerder om een onderzoek omdat een ambtenaar van de omgevingsdienst onder druk gezet zou zijn vanuit het gemeentehuis om het plan af te keuren. Burgemeester Henny van Kooten had hierover navraag gedaan en ontkrachtte de beschuldiging. De andere partijen voelden toch al niets voor een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad. De VVD trok het verzoek donderdag in.


Janneke Boogaard