• Het was zaterdag vechten tegen de bierkaai voor het Nivo Sparta van Frenk Schaap (tweede van links).
• Het was zaterdag vechten tegen de bierkaai voor het Nivo Sparta van Frenk Schaap (tweede van links). Foto: Marco Oomen

Koploper Nivo Sparta laat periodetitel liggen tegen hekkensluiter

'Niemand gaat meer over lijken'

wijk en aalburg • Waar het zaterdag mis ging voor Nivo Sparta? De afwezigheid van spits Willem Looijen en spelverdeler Erik van Beekveld zal in ieder geval geen positieve invloed op het resultaat hebben gehad. En dat Jordi Ruijsch tijdens de warming-up moest afhaken, was ook niet bepaald een opsteker. Toch waren er wel degelijk kansen voor de formatie van trainer Theo de Boon, die met Jente Roorda in de beginfase over een dartele buitenspeler met flair beschikte, mét oog voor zijn medespelers. Zij lieten daarentegen een aantal opgelegde kansen liggen. NOAD'32 begon daardoor stiekem te geloven in een resultaat. In de tweede helft zakte de thuisploeg terug in de verdedigende stellingen. De bezoekers klopten in de slotfase mondjesmaat op de deur, maar wisten niet de beslissende bres in die wit-rode muur te slaan.

En zo werd de beginstand tevens de eindstand. De koploper was er niet in geslaagd om drie extra punten afstand te nemen van nummer twee Papendrecht, dat nog een wedstrijd tegoed heeft en door Nivo Sparta tevens de tweede periodetitel in de schoot kreeg geworpen. En dat tot overmaat van ramp tegen de nummer laatst. Het zou tot zwaar teleurgestelde spelers moeten leiden. Spelers die het huilen nader staat dan het lachen. Maar het tegendeel bleek waar. Natuurlijk, aan de gezichten was af te lezen dat dit niet bepaald het beoogde resultaat was, maar zichtbare desillusie? Nee. En dat was tekenend voor Nivo Sparta, dat ook tijdens de wedstrijd een meewarige, haast laconieke indruk maakte.

Er waren kansen op een overwinning - mag het, tegen de hekkensluiter - maar de pure wil om te winnen ontbrak. En dat verbaasde ook NOAD'32-trainer Rob van Loon: "Ik heb aan de tegenstander vandaag niet gezien dat ze een periode konden pakken. Vorig jaar hadden ze niks. Dan zou je verwachten dat ze vandaag ten koste van al-les hadden willen winnen. Maar dat heb ik niet gezien. Alleen bij Frenk Schaap. Voor de rest bij niemand."

De Nivo-aanvoerder was zaterdagmiddag inderdaad een van de zeer weinigen die voorop ging in de strijd tegen het taaie NOAD'32. "Je weet gewoon dat die gasten voor goud gaan als Nivo op bezoek komt. Da's zo oud als de weg naar Rome. En zo hoort het ook. Vandaag moet iedereen bij ons weten; 'als we ons leven geven, spelen we die gasten weg'. Maar wij hebben dan nog niet de volwassenheid om het potje uit te halen. Da's gewoon de spanning die bij sommige jongens overheerst. Daardoor gaan ze andere dingen doen dan normaal. Dat is misschien de onervarenheid. En de mentaliteit is gewoon veranderd. In het voetbal gaan spelers niet meer over lijken, overtredingen worden vet hard bestraft. Er worden geen harde spelers meer gemaakt", aldus Schaap, die beaamt dat zulke types zaterdag het verschil hadden kunnen maken. "Maar zo is bij ons niemand meer. Echt, echt niemand. Het zijn allemaal jonge gastjes. En die beseffen gewoon niet wat ze in handen hebben, weet je. Ik verschil dan toch van die andere jongens. Ik wil gewoon zó graag, dat ik me soms laat overrulen door m'n winnaarsmentaliteit. Mensen roepen weleens; 'hadden we er maar elf van jou'. Maar ja, dat werkt ook weer niet, elf van die leipo's."

Toch steekt de zelfbenoemde 'leipo' ook de hand in eigen boezem. Hij kon immers niet voorkomen dat Nivo Sparta voor de eerste keer dit seizoen geen doelpunt maakte. Opvallend, aangezien hij met twintig goals de clubtopscorer is. "Ik ben wel de aangewezen man die had moeten opstaan, nu Willem er niet is. En dat is niet gebeurd. Misschien lag het daar wel aan. Maar goed, ik ben normaal gesproken ook niet het eindstation. Ik krijg vaak de ruimte, omdat Looijen twee man bezig houdt. Maar als je Willem mist en Jente er vandaag uit wordt geschopt, heb je aanvallend gewoon weinig. Ik wil me daar niet achter verschuilen, maar het speelt wel allemaal mee. In deze cruciale fase zitten we in de hoek waar de klappen vallen. En daar moeten we héél snel uit."

Martin van Hemert