Afbeelding
Foto:

Burgemeesters: 'Te weinig rechercheurs'

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel klagen over een groot tekort aan recherchecapaciteit bij de politie. Dat helpt niet om de georganiseerde misdaad strenger aan te pakken, toch één van de landelijk gestelde prioriteiten.

Dat staat in een brief die de beide burgemeesters aan regioburgemeester Bruls van Nijmegen willen sturen, die verantwoordelijk is voor de politie in Oost-Nederland. De brief is een reactie op het beleidsplan voor 2019-2022 en wordt eerst nog besproken door de gemeenteraden.

"Binnen met name het basisteam De Waarden en eveneens binnen het district Gelderland-Zuid is een groot tekort aan recherchecapaciteit. Hierdoor worden diverse onderzoeken niet opgepakt", staat in de brief.

"Dit heeft een grote negatieve impact op onze geïntensiveerde aanpak van de georganiseerde misdaad (ondermijning), de openbare orde en de veiligheid binnen de samenleving."

De gemeenten vragen daarnaast aandacht voor het feit dat de wijkagenten niet altijd voldoende worden vrijgemaakt om daadwerkelijk de wijk in te gaan. Zij horen tachtig procent van hun tijd in hun wijk of dorp te zijn, zodat ze vroeg signaleren als er iets mis is, maar worden vaak ingezet voor gewone diensten. Ook het feit dat de Bommelerwaard in een uithoek ligt, waardoor de politie lang onderweg is bij meldingen, helpt niet mee.

Onvrede

Over de service zijn Zaltbommel en Maasdriel ook al niet zo tevreden. Het politiebureau in Zaltbommel is niet vaak open en niet elke aangifte wordt schriftelijk afgehandeld. "Dat roept onvrede op", aldus de gemeenten in de brief.

"Al deze ontwikkelingen doen serieus afbreuk aan de robuustheid van het basisteam De Waarden", is de conclusie. Door deze zienswijze op het meerjarenbeleidsplan willen de twee gemeenten in de Bommelerwaard een dringend beroep doen op de eenheidsleiding Oost-Nederland om met deze overwegingen aan de slag te gaan.


Janneke Boogaard