Afbeelding
Foto:

Rehwinkel beveelt Zaltbommel aan

zaltbommel • Zaltbommel gaat op zoek naar een nieuwe burgemeesters. Donderdag heeft de gemeenteraad de profielschets vastgesteld.

Binnen een paar weken zal de vacature gepubliceerd worden en kan iedereen solliciteren. "Ik beveel deze gemeente van harte aan aan iedereen die gaat solliciteren", aldus waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. "Het kost me moeite om dit burgemeesterschap over te dragen, al heb ik die keuze zelf gemaakt. Ik kwam als waarnemer en ik vertrek als waarnemer. Maar ik zal mijn tijd in Zaltbommel voor altijd in mijn hart meedragen."

De nieuwe Commissaris van de Koning, John Berends, was bij de buitengewone raadsvergadering over de profielschets aanwezig. Hij gaf nog even een toelichting op de sollicitatieprocedure. De vertrouwenscommissie, die bestaat uit de fractievoorzitters van de raad, krijgt alle binnengekomen reacties op de vacature te zien. "Daarna kiezen we met elkaar welke kandidaten we willen spreken", aldus Berends. Berends benadrukte het vertrouwelijke karakter van de procedure. "De leden van de vertrouwenscommissie mogen 75 jaar lang niet melden welke kandidaten er waren."

Bij het opstellen van de profielschets heeft de raad de hulp ingeschakeld van de inwoners van Zaltbommel. Daar hebben 354 mensen gebruik van gemaakt, meldde Kees Metz, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de vertrouwenscommissie. "De wensen en ideeën die daar uit naar voren kwamen, komen overeen met wat we zelf ook bedacht hebben", zei hij donderdagavond.

Volgens fractievoorzitter Bart Schreuders heeft Peter Rehwinkel de afgelopen twee jaar een goed voorbeeld gegeven voor zijn opvolger. "Hij heeft zich open gesteld voor de bevolking", zei Schreuders donderdagavond. "Daar waren de inwoners van de dorpen heel content mee. Verenigingen en vrijwilligers verwachten dat van hun burgemeester." SGP-fractievoorzitter Geert Bok benadrukte dat er met name op geloofszaken 'diepe verschillen' kunnen zijn tussen de inwoners. "Maar we leven in goede harmonie met elkaar samen, we weten elkaar te vinden en kunnen het gesprek met elkaar aan gaan."

In de profielschets staat onder andere dat de nieuwe burgemeester ''zichtbaarheid, daadkracht en verbinding' als eigenschappen moet hebben. Ook moet hij (of zij) 'toegankelijk zijn voor alle inwoners' en over de nodige bestuurlijke ervaring en levenservaring beschikken. De naam van de nieuwe burgemeester wordt naar verwachting op 4 juli bekendgemaakt.

Britta Alink