Arbeidsmigranten op terrein werkgever

zaltbommel • Werkgevers mogen in de toekomst hun buitenlandse werknemers huisvesten op eigen terrein. Dat is een van de nieuwe regels van het huisvestingsbeleid arbeidsmigranten van de gemeente.

Wonen op het terrein van de baas mocht voorheen ook wel, maar niet het hele jaar rond. Dat gaat dus veranderen als de gemeenteraad er mee instemt. Werkgevers krijgen de mogelijkheid om arbeidsmigranten tijdelijk, maar ook permanent te huisvesten. Bij een bedrijf mogen maximaal twintig werknemers permanent wonen. "Tenzij de werkgever aantoont, dat hij meer mensen nodig heeft bij een bepaalde teelt", zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Ook nieuw is dat er 'geconcentreerde huisvesting' mogelijk gemaakt gaat worden. "We gaan daar heel voorzichtig mee om", benadrukt Van Leeuwen. "We hanteren een grens van maximaal honderdvijftig mensen op een locatie en dat mag in totaal niet meer zijn dan vijf procent van het aantal inwoners van een bepaalde kern." Volgens de wethouder gaat het daarbij om locaties op bedrijventerreinen of stukken grond die grenzen aan bedrijventerreinen. Deze maatregel betekent dat het niet meer mogelijk is om plannen te maken voor terreinen aan de rand van een dorp, zoals het terrein van de Heeren van Suylichem. Een andere maatregel in het nieuwe beleid is dat de gemeente de mogelijkheden voor huisvesting in woningen in de kernen beperkt. Het aantal woningen waar oost-Europese arbeidskrachten in mogen wonen, vermindert van maximaal tien procent per straat en maximaal twee naast elkaar, naar maximaal vijf procent per straat en maximaal twee naast elkaar. In de kernen mogen maximaal vier arbeidsmigranten in een huis wonen. Met tuinders die arbeidsmigranten op eigen terrein gaan huisvesten, wil de gemeente afspreken dat ze woningen die ze eventueel in bezit hebben voor verhuur van kamers, weer beschikbaar stellen voor de woningmarkt.

Als het nieuwe beleid wordt ingevoerd, gaat de gemeente strikt handhaven, kondigt burgemeester Peter Rehwinkel aan. Hij zegt daarbij vooral te letten op 'de omstandigheden van arbeid en wonen'. Voor de handhaving heeft de gemeente wel extra geld nodig, daar moet de gemeenteraad bij de Voorjaarsnota een besluit over nemen.

Het voorstel voor het nieuwe huisvestingsbeleid is tot stand gekomen na gesprekken met inwoners en ondernemers en een enquête onder alle inwoners.

Britta Alink