• Al 12,5 jaar reist 't Hèmerts Visserskoor het hele land af om op te treden.
• Al 12,5 jaar reist 't Hèmerts Visserskoor het hele land af om op te treden. Foto: aangeleverd

't Hèmerts Visserskoor is na 12,5 jaar nog lang niet uitgezongen

'Iedereen kan bij ons terecht'

nederhemert • Op de website is, na ver terugscrollen in de agenda, nog een verslagje terug te vinden van het allereerste optreden, op vrijdag 29 december 2006: "Het eerste optreden van 't Hèmerts Visserskoor was een doorslaand succes. Ze gaven een optreden alsof ze al jaren op het podium stonden en dat beloofde veel voor de toekomst."

Bijna 12,5 jaar na dat eerste publieke optreden, staat het visserskoor als een huis. Terwijl in de zaal in dorpshuis De Gaarde het restant van het koor vol overgave aan het oefenen is onder de bezielende leiding van dirigent Wim Baijense, vertellen voorzitter Dirk Brugmans, penningmeester Bert van der Stelt en secretaris Cok van Rijnsbergen met zichtbare trots over 't Hèmerts Visserskoor. Volgens Van der Stelt zit het succes van het koor vooral in de sfeer: "Het is een hechte ploeg. Natuurlijk, overal is er weleens iets, maar onder elkaar is het echt gezellig." "En dat willen we ook zo houden", vult Brugmans desgevraagd aan. "We zijn een gezellig Hèmerts Visserskoor. Iedereen kan bij ons terecht, ongeacht de leeftijd."

De naam doet overigens vermoeden dat het koor een lokale aangelegenheid is, maar schijn bedriegt. De wortels liggen dan misschien wel in Nederhemert, de leden komen vanuit de hele Bommelerwaard. En hoewel zij zelf nog bij lange na niet uitgezongen zijn, is het ledenaantal de laatste tijd wat weggezakt. En daar moet verandering in komen, vindt Brugmans: "Een aantal jaren geleden hebben we een ledenstop gehad, maar we zien nu dat het weer stabiel wordt. Er is weinig verloop, maar ook wij hebben met de vergrijzing te maken. In de afgelopen 12,5 jaar zijn er helaas drie koorleden overleden. En er zijn weleens gezondheidsproblemen. We hopen nu dat er zich weer nieuwe leden gaan aanmelden. En een accordeonist erbij. Dat zou helemáál mooi zijn."

De afgelopen 12,5 jaar hebben uiteraard flink wat hoogtepunten voortgebracht. Van een optreden in Ahoy waarbij zelfs Lee Towers aanwezig was, tot de Rode Kruis Bloesemtocht; alle anekdotes passeren in kort tijdsbestek de revue. Toch blijven de optredens in verzorgingstehuizen een verhaal apart vertelt Van der Stelt: "Zo was er een keer een man, die op het begin heel wazig stond te kijken toen wij bezig waren. Langzaam maar zeker begon hij liedjes mee te brabbelen en op het einde stond hij zelfs mee te zingen. Een begeleidster zei dat ze nooit had gedacht dat hij dát nog zou kunnen. Het is net alsof ze door die oude liedjes worden wakker geschud." "Je ziet dat die mensen er zó van genieten en meedoen. En dat geeft veel voldoening", besluit Van Rijnsbergen glimlachend.

Martin van Hemert