• Patrick Janse (links) en Niek van den Anker.
• Patrick Janse (links) en Niek van den Anker. Foto: Janneke Boogaard

Hedel én Jan van Arckel zijn zeker van hun zaak: 'Wij winnen'

Stevig duel met na afloop een biertje

hedel/ammerzoden • Bij de KNVB toveren ze tegenwoordig soms rare schema's uit de hoge hoed. Zo kruisen Hedel en Jan van Arckel twee weken achter elkaar de degens. Twee weken dus derbysfeer in beide kampen. Komende zaterdag is de eerste kraker. Op het complex van Hedel. Voor de thuisclub worden het belangrijke potjes. De mannen van trainer Wilco van Houtum strijden tegen degradatie. Bij Jan van Arckel is de spanning praktisch weg. Daar speelt meer de eer een rol omdat de Jantjes al zo goed als veilig zijn.

Geen hulp van de buurman

'Liever een goede buur dan een verre vriend'. Het is een spreekwoord, maar daar willen ze het bij Jan van Arckel ook bij laten. Aanvoerder Niek van den Anker (23) beseft best dat Hedel de punten hard nodig heeft, maar de club hoeft niet op een helpende hand van de buurman te rekenen. "Ik gun Hedel veel", zegt de Jan van Arckel-verdediger. "Ze mogen tegen iedereen punten pakken, maar tegen ons gaat dat niet gebeuren."

Fitte selectie

Zo zeker als Van den Anker van zijn zaak is, is dat ook Patrick Janse, zijn collega-aanvoerder bij Hedel. "Wij gaan zowel komende zaterdag als volgende week winnen. Het wordt de eerste wedstrijd dit seizoen waarin we volledig kunnen aantreden. De eerste keer met een fitte selectie. We zijn er bij ons helemaal op gefocust dat tegen Jan van Arckel de ommekeer komt", zegt Janse.

Dat moet wel, want het is voor Hedel vijf voor twaalf. Er moeten punten gepakt worden om buiten degradatiegevaar te geraken. De 36-jarige Hedel-aanvoerder, die ook volgend seizoen nog doorgaat, wil best een prognose geven. "Zaterdag wordt het 3-2 voor ons en de week later 1-2 voor ons. Ook ik gun Jan van Arckel veel, maar niet tegen ons", grinnikt hij.

Bij Jan van Arckel spelen de hoogste eer en vooral revanchegevoelens een rol. Vorig seizoen (in 5D) klopte Hedel de Jantjes zomaar twee keer. In Ammerzoden werd het 1-2 en in eigen huis gaf Hedel de buurman met 2-0 klop. Niek van den Anker opteert voor zaterdag een overwinning. "Wij houden de nul en we schieten er twee binnen", is zijn simpele redenering.

Fair

Zoals gezegd promoveerden vorig jaar beide clubs vanuit 5D naar 4E. Patrick Janse wil er nog wel fijntjes aan herinneren dat Jan van Arckel door zijn club destijds aan de periodetitel is geholpen. "Als wij niet gelijk hadden gespeeld bij OSC'45, hadden ze geen periode gehad en waren ze dus niet gepromoveerd."

Beide aanvoerders verwachten zaterdag een fair duel. "Het zal best stevig worden. We zijn twee voetballende ploegen", zegt Janse. "Na afloop drinken we gewoon samen een biertje", weet Van den Anker.

Nog even naar Hedel dat afgelopen zondag opnieuw verloor (1-2 tegen Wilhelmina). Patrick Janse verwacht dat zijn team nog een geweldig eindschot heeft. "We speelden onlangs bij koploper DSC. Ze begrepen niet dat wij onderaan stonden. Ik ben er ook van overtuigd als we volledig zijn dat we van iedereen kunnen winnen. Nee, wij degraderen niet en we spelen ook geen nacompetitie."

Jan van Arckel, dat zondag van SCR verloor (2-1) speelt dus een vrije rol. De ploeg van trainer Marco van Loon is vrijwel in veilige haven beland en spelen om de titel is geen optie meer. Het hoogst haalbare zou nog een periodetitel kunnen zijn. Reëel? Van den Anker: "Vorig jaar stonden we om deze tijd ook achtste en toen pakten we nog een periode. Wie weet."

Zondagclubs op zaterdag

Dat de eerste ontmoeting zaterdag wordt gespeeld is een unicum voor de beide zondagclubs. Aanstichter is onder meer Patrick Janse. "Er is zaterdagavond een groot hardcorefeest waar veel jongens naar toe gaan. Dan wordt dat voetballen zondag niets natuurlijk. En ikzelf ga zondag naar Ajax-PSV. Daarom spelen we zaterdag (17:00 uur. red.)."