Afbeelding
Foto:

VVD aan zet; Forum met acht zetels in PS

gelderland • Forum voor Democratie en de VVD haalden bij de verkiezingen van woensdag in Gelderland beide acht zetels. De VVD blijft wel de grootste. Donderdag voeren de partijen een 'duidingsdebat'.

In Maasdriel en West Betuwe was Forum voor Democratie de populairste partij, met respectievelijk 21,3 en 19,3 procent. In Zaltbommel eindigde de nieuwkomer als derde (12,2 procent), na de SGP (17,9) en de VVD (13,2). De opkomst was hoog: 62,4 procent in West Betuwe, 62 in Zaltbommel en 57,5 in Maasdriel.

Vrijdag was er in Arnhem al een eerste gesprek op uitnodiging van de VVD. Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, is aangewezen als informateur. Hij nodigt de komende twee weken de partijen uit voor een informatief gesprek.

De zittende coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 heeft in totaal zeven zetels verloren en heeft daarmee in elk geval geen meerderheid meer. PVV en SP leden eveneens een gevoelige nederlaag. Net als de winst van GroenLinks komt dit overeen met het landelijke beeld. GroenLinks verdubbelt in Gelderland het aantal zetels naar zes. 50PLUS mag een tweede stoel in Provinciale Staten gaan bezetten. ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren behouden hun huidige aantal Statenleden, respectievelijk vier, drie en twee.

Dinsdag hebben de Statenleden de periode 2015-2019 afgesloten. Bijna de helft van de huidige Statenleden nam afscheid, onder wie Engelina van Steenbrugge-Spiering uit Gameren. Haar partij CDA haalde zeven zetels en Van Steenbrugge stond als negende op de kieslijst. Ook 1954 voorkeursstemmen brachten geen uitkomst. "Kiezers bedankt!" schrijft Van Steenbrugge op Facebook. "Ik neem afscheid met een lach en een traan. Een lach voor de geweldige tijd die ik als Statenlid heb gehad en de behaalde successen. Een traan omdat ik afscheid moet nemen terwijl ik mij heel graag nog een periode had willen inzetten." Met haar vertrek is er geen Bommelerwaardse vertegenwoordiging meer in het provinciebestuur.

Op donderdag 28 maart, tijdens de installatievergadering van de nieuwe Statenleden, gaan de partijen een duidingsdebat voeren met elkaar. Deze vergadering is live te volgen via de website van de provincie. Bijna alle partijen gaven verder aan inwoners te willen betrekken bij de coalitiebesprekingen. Over de vorm wordt nog nagedacht.