• Vijftig jaar geleden werd een maquette op basis van het ambitieuze Hokoplan in het Hedelse dorpshuis ten toon gesteld. Rechts Hoogendoorn en links Koopmans.
• Vijftig jaar geleden werd een maquette op basis van het ambitieuze Hokoplan in het Hedelse dorpshuis ten toon gesteld. Rechts Hoogendoorn en links Koopmans. Foto: Regionaal Archief Rivierenland

Maquette gebaseerd op het Hokoplan

'Zoals de Waard was': onder deze titel blikte Gerrit Verkuil jarenlang in meerdere bladen terug naar wat er een halve eeuw geleden zoal op het 'Eiland tussen de Rivieren' viel te beleven. Vanaf deze maand krijgt die rubriek een plaats in Het Kontakt. Ditmaal wordt aandacht geschonken aan maart 1969. Naast dit wat langere verhaal kunt u op deze korte berichten en opvallende advertenties uit die maand lezen.

Van 10 tot 15 maart 1969 konden belangstellenden in het Hedelse dorpshuis de maquette bekijken, die in opdracht van zakenman en politicus Jan Hoogendoorn en gemeentesecretaris J. Koopman was vervaardigd. Het schaalmodel was gebaseerd op het zogenaamde Hokoplan. Deze ambitieuze toekomstvisie ging er vanuit dat de Bommelerwaard prima als Eurocentrum zou kunnen dienen.

Jan Hoogendoorn kwam onder meer op dat idee omdat het provinciale structuurplan in de jaren zestig niet veel in petto had. De Bommelerwaard moest vrijwel geheel agrarisch blijven. Er was alleen een kleine mogelijkheid voor wat industriële vestigingen in Zaltbommel. Gevolg van een en ander was dat veel Bommelerwaarders 's morgens als pendelaars naar Rotterdam en elders in de Randstad trokken om tegen de avond weer naar huis te komen.

Hogendoorn zag voor zijn geestesoog tal van bedrijven en kantoorcomplexen met internationale allure langs de A2, de Van Heemstraweg en een aan te leggen tweede oostwestverbinding verrijzen. Verder zag Hoogendoorn onder andere mogelijkheden voor boulevards langs de rivieren, sportcomplexen, zwembaden en een gebouw voor het houden van tentoonstellingen.

Tot teleurstelling van Hoogendoorn en Koopmans zagen de Bommelerwaardse gemeentebesturen destijds niets in hun plannen. Zo kwamen deze bijvoorbeeld niet uit de tas toen Hoogendoorn, die op verzoek bij de burgemeesterskring toe zou lichten. Zonder een letter te hebben gelezen maakt de voorzitter van de kring het plan zo belachelijk dat de bedenker ervan opstapte. Terwijl tal van Bommelerwaardse raadsleden er wel iets in zagen werden ze door de toenmalige burgemeesters terug gefloten. Het plan werd voor kennisgeving aangenomen en kwam vervolgens net als diverse stukken over structuur, ruimtelijke ordening en dergelijke onder in de gemeentelijke kasten te liggen.

Nadat de teleurstelling was verwerkt schakelde het Hedelse duo het Nederlands Project Ontwikkeling Bureau in. Dat zou het plan bestuderen en vervolgens laten weten of het voor verwezenlijking vatbaar was.

Hoogendoorn en Koopmans leven niet meer, anders hadden ze kunnen zien dat dat veel van wat zij bedachten inmiddels in de Bommelerwaard wel danig is gerealiseerd.