• Vorig jaar was er een Hoge-bi evenement in Beesd.
• Vorig jaar was er een Hoge-bi evenement in Beesd. Foto: Nico van Ganzewinkel

Wedstrijd met ouderwetse fietsen

zaltbommel • Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners houdt op zaterdag 11 en zondag 12 mei een 'Hoge bi'-weekend.

De Hoge bi is een fiets met groot voorwiel en klein achterwiel. Het weekend is georganiseerd ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van de fiets in Nederland. In Nederland zijn nog een paar fietsen van dit model uit 1850 aanwezig, internationaal zijn ze in meerdere landen te vinden.

Op zaterdag 11 mei is er een toertocht van 47 kilometer lang, die om 11:00 uur start op de Waalkade. De fietsers gaan naar het buurtschap Rome in Rossum. De rijders gaan verder door Kerkdriel en Hedel (waar een lunch klaar staat) en langs Ammersoyen richting het buurtschap Bern. Daar is een rustpunt. De tocht gaat verder naar Nederhemert, via Delwijnen, Kerkwijk en Bruchem terug naar Zaltbommel. De fietsen hebben geen luchtbanden, maar massieve rubberbanden, comfortabel is het dus niet.

Op zondag 12 mei wordt in Zaltbommel het Open Nederlands Kampioenschap Hoge bi verreden. Het is voor het eerst dat dit kampioenschap in Nederland gehouden wordt. Het parcours gaat via Nieuwstraat, Kerkstraat, Oenselsestraat en Virieusingel terug naar de Boschstraat waar start en finish zullen zijn. Uit de eerste inschrijvingen blijkt er veel belangstelling te zijn, want er hebben zich al deelnemers gemeld uit Engeland, België, Duitsland, Zweden en zelfs iemand uit Canada. De wereldkampioen van 2017 is ook van de partij. De wedstrijden beginnen om 13:00 uur, de finale is rond 16:00 uur.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Eelco Spronk: 0418-511822 of Geert Vos: 0418-514753.