• Burgemeester Peter Rehwinkel opende het atelier.
• Burgemeester Peter Rehwinkel opende het atelier. Foto: Janneke Boogaard

Fonkelsteen maakt kunst van afval

zaltbommel • Burgemeester Peter Rehwinkel opende maandag samen met een leerling van De Fonkelsteen het sloop- en recycleatelier. De Zaltbommelse basisschool is de eerste van de elf winnende scholen die al zover is met de uitvoering.

Na de officiële opening hielp de burgemeester bij het uitdelen van oude emmers aan alle leerlingen. Juf Alice zaagde in het atelier nog snel een paar extra boomtakken door. Dat de combinatie een trommel moest voorstellen, was al snel te horen. Alle kinderen gingen hiermee later op de dag aan de slag om een voorstelling voor de ouders te maken met 'De Vuilnismannen': van rommel naar trommel.

Het initiatief om nieuwe dingen te maken van afgedankt materiaal komt van leerlingen van De Fonkelsteen. Geholpen door leerkrachten en ouders dienden ze een projectvoorstel in bij 'Mijn ideale school', een initiatief van de provincie Gelderland om duurzaamheid te bevorderen. Het Zaltbommelse idee werd enthousiast ontvangen. "De meeste winnaars zoeken het in een groentetuin of een groener schoolplein. De Fonkelsteen is de enige die er echt een ruimte voor inricht in de school en ook de verbinding met de wereld buiten de school zoekt", zei Harm Baaijens van Cultuurmij Oost, de organisatie die namens de provincie de projecten uitvoert.

Die verbinding werkt verschillende kanten op. Bij de opening was ook een afvaardiging van het regionale Repair Café aanwezig. Schooldirecteur Jessie Mulder: "Eerst proberen we dingen te repareren, en als dat niet lukt maken we er iets anders van. Het Repair Café kan mensen ook naar ons doorsturen met kapotte spullen."

Behalve spullen brengen kan iedereen ook de kunstwerken kopen die de leerlingen daarvan maken en daarmee duurzame doelen steunen. De eerste kinderen gingen maandag meteen aan de slag onder leiding van kunstenaar Angela Vissers. Zij is de komende tweeënhalve maand twee keer per week op De Fonkelsteen te vinden om de leerlingen op weg te helpen.

Dat de kinderen gemotiveerd zijn om iets aan het afvalprobleem te doen, merkte Angela al snel. Zo had Lotte wel eens een filmpje gezien van een zeehond die bijna dood ging door plastic om zijn nek. En Nienke is al gewend om materialen opnieuw te gebruiken: "Ik heb wel eens poppenkleertjes gemaakt van een oude sok!"

Het voorbeeldkunstwerk dat Angela heeft gemaakt, heeft ook meteen de belangstelling van de kinderen. Van dichtbij zie je plastic boerderijdieren en benen van barbiepoppen; afgedankt speelgoed dus. Maar wat is het nu geworden? "Een vogel!" ziet Ari, die wat meer op afstand is gaan staan. Vol enthousiasme lopen ze langs de stellingen met keurig gesorteerd materiaal. Het brengt Ari meteen op een creatief idee: "Van zo'n zuignap kun je ook ogen maken."


Janneke Boogaard