• Boomplantdag 2008 op het Drielse Bosch. Daarna kwam het plan stil te liggen.
• Boomplantdag 2008 op het Drielse Bosch. Daarna kwam het plan stil te liggen. Foto: aangeleverd

Dossier Drielse Bosch nog muurvast

maasdriel • Het Maasdrielse college beweegt geen millimeter richting de initiatiefnemer van landgoed Drielse Bosch en wil er liefst ook niet over praten met de gemeenteraad, zo bleek donderdag.

De oppositiepartijen doen al maanden verwoede pogingen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Omdat de brief van initiatiefnemer Bert van Osch slechts een ingekomen stuk is, wil het college er niet over discussiëren.

Zelfs nu PvdA/GroenLinks en de VVD erin geslaagd waren er een regulier agendapunt van te maken bij de raadscommissie Ruimte probeerde voorzitter Marinus Robbemondt het debat te beperken tot één ronde. Daar stak de oppositie een stokje voor, maar wethouder Peter de Vries deed er alles aan om het onderwerp snel af te kaarten. "Ik krijg hier opeens tien vragen van de PvdA/GroenLinks. Stuurt u die maar netjes schriftelijk op."

De centrale vraag van PvdA/GroenLinks was waarom Van Osch geen medewerking krijgt, terwijl in een bezwaarprocedure en bij rechtszaken duidelijk is geworden dat het in principe mogelijk is wat hij wil: een woongroep voor vitale senioren die gezien wordt als één huishouden. De VVD en D66 vroegen zich ook af wat het probleem is. Tom van Engelen (D66): "Ligt de weerstand in de angst om een precedent te scheppen? Bijvoorbeeld dat anderen met plannen komen om arbeidsmigranten te huisvesten onder de noemer van een woongroep?" Ook daar kwam geen antwoord op.

Alle drie de partijen vroegen bovendien naar de bewering van Van Osch dat een medewerker van de omgevingsdienst (ODR) in 2014 onder druk gezet zou zijn door iemand van de gemeente om het positieve standpunt van de ODR over het Drielse Bosch te veranderen in een negatief advies. Van Engelen 'kon zich voorstellen dat iemand belang heeft bij het niet doorgaan van dit initiatief'.

De Vries reageerde boos en had het over 'ongenuanceerde beschuldigingen' en 'aantijgingen'. "We kunnen als college niet slagvaardig werken als we steeds op allerlei insinuaties moeten reageren."

Het adagio van het college blijft ook in die antwoordbrief: "Uit gefragmenteerd ontvangen informatie volgt niet dat er waarborgen zijn waaraan bewoners zijn gehouden gericht op het daadwerkelijk functioneren van een woongroep als één huishouden."

De Vries benadrukte dat Van Osch alleen maar een volledig principeverzoek hoeft in te dienen voordat hij van het college te horen krijgt of er in principe medewerking mogelijk is. "Hij hoeft ons maar één papiertje te sturen waar op staat wat hij concreet wil."


Janneke Boogaard