• Opperste concentratie bij Esmeralda Struijk.
• Opperste concentratie bij Esmeralda Struijk. Foto: aangeleverd

Esmeralda Struijk wint open NK

ammerzoden • Esmeralda Struijk is vorig weekend weer Nederlands kampioen geworden bij het handboogschieten.

Struijk kwam uit in de leeftijdsklasse 'dames 11/12 jaar'. Ze is lid van handboogvereniging De Heerlijkheid in Ammerzoden. De wedstrijd vond plaats op zaterdag 9 maart bij VZOD Zeelst in Veldhoven. De wedstrijd is een vrije inschrijving voor schutters vanuit het hele land.

Esmeralda deed mee in de categorie Indoor, waarbij het doelwit zich op achttien meter afstand bevindt. Ze heeft een recurve-boog, het type dat ook op de Olympische Spelen wordt gebruikt. Bij de recurve-boog is het vizier relatief simpel en mag bijvoorbeeld geen lens bevatten. Bij een compoundboog mogen meer hulpmiddelen gebruikt worden, zoals een tweede richtpunt en een mechanische losser.

In totaal kwamen er in Veldhoven ongeveer zestig schutters in actie, van wie twaalf in de categorie van Esmeralda. De wedstrijd bij de aspiranten gaat over dertig tellende pijlen. Daarna worden de punten geteld en is de winnaar bekend. De eerste drie dames zaten erg dicht bij elkaar met de punten.

Esmeralda schiet al vanaf haar 8ste jaar en heeft tot nu toe al behoorlijk wat titels op haar naam kunnen zetten. Het is niet de eerste keer dat ze een NK wint. Ze gaat zich nu voorbereiden op het NK 25 meter op 18 mei. Deze wedstrijd vindt plaats bij haar eigen vereniging De Heerlijkheid in Ammerzoden. Dit wordt haar allerlaatste officiële wedstrijd als aspirant. Daarna zal ze deze zomer deel gaan nemen aan diverse buitenwedstrijden waarbij de afstanden wat groter worden (dertig, veertig en zestig meter).