Afbeelding
Foto: © Stichting Het Toonder Auteursrecht

Bommel

Poe, dat was nog best een dingetje. Of ik in deze column iets met de naderende Bommeldag wilde doen. Ik had het wel in de krant gezien maar omdat ik helemaal niets met Olivier B. Bommel heb, las ik daar soepeltjes overheen. Een mentaliteit die menig politicus overigens ver gebracht heeft.

Ik kom qua Tom Poes niet verder dan de Hema en ergens wist ik dat "een eenvoudige doch voedzame maaltijd" iets met Marten Toonder te maken had.

Maar nu kreeg ik de mail van Janneke, wat drommel. Eerst maar eens de krant goed gelezen en toen natuurlijk het internet op. En er ging een wereld voor me open. Wat een taalrijkdom, wat een verhaalkunst, wat een maatschappijanalyse en vooral wat een prachtige humor.

En dan heer Bommel zelf. Hij rookt! En ik heb het even opgezocht, hij rookte ook in de latere publicaties nog. Lucky Luck is gestopt maar Bommel niet en dat vind ik leuk.

Hij doet iets wat eigenlijk niet mag en waar iedereen in dit vermaledijde land met een geradicaliseerd religieus fanatisme van vindt dat je het niet moet doen. Daar heeft hij dus lekker schijt aan. Volgens mij kookt hij ook nog op gas, eet ie vlees en weigert hij een glutenverslaving. Een topgast dus die terecht geëerd wordt op 17 maart.

Johan Cahuzak


Slopen en recyclen op De Fonkelsteen

zaltbommel • Burgemeester Peter Rehwinkel opent op maandag 18 maart het 'sloop- en recycleatelier' van De Fonkelsteen. Het atelier is een ruimte in de school waar kinderen afgedankte apparaten en andere spullen gaan demonteren. Onder leiding van een kunstenaar gaan ze vervolgens met de materialen recyclen tot kunstobjecten. De objecten worden tentoongesteld in de Fonkelgallery en verkocht. De opbrengsten zijn voor het realiseren van een 'Groener Schoolplein'. Het 'sloop- en recycleatelier' was een winnend idee in het project Ideale School van de provincie Gelderland. Dit project is voor basisscholen die willen meewerken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. In het project staan de leerlingen centraal. Ze hebben zelf het plan bedacht om hun school te verduurzamen. Op de website van Forum Gelderland staan twee filmpjes, die gemaakt zijn door de 'razende reporters' van de school. 's Middags gaan de kinderen met een kunstenaar aan de slag en is de Gallery voor het eerst open voor de ouders.