Afbeelding
Foto: Julia de Vries

'Geen voldoende gekwalificeerde marsleiding'

Avondvierdaagse in mei gaat niet door

bommelerwaard • De Rode Kruis Avondvierdaagse Bommelerwaard gaat in de derde week van mei niet door. En of er later dit jaar wel een avondvierdaagse wordt gelopen is nog maar de vraag.

Dat liet het bestuur van de afdeling Bommelerwaard van het Rode Kruis afgelopen zaterdag weten. De belangrijkste reden is dat er geen 'voldoende gekwalificeerde marsleiding' op de been gekregen is om de vierdaagse te organiseren.

De andere reden is dat het Rode Kruis het niet meer toestaat dat een afdeling zelf een avondvierdaagse te organiseren. "Dat zou in het vervolg via een apart daarvoor op te richten stichting moeten gebeuren", schrijft het bestuur van de afdeling Bommelerwaard in een brief aan scholen, gemeente en verenigingen. "Dat hoeft op zich het probleem niet te zijn, want dat gebeurt voor meer tochten. Zoals bijvoorbeeld voor de Bloesemtocht, die onder auspiciën van het Rode Kruis wordt georganiseerd door de Stichting Rode Kruis Bloesemtocht."

Nieuwe afdeling

De afdeling Bommelerwaard gaat dit jaar vrijwel zeker op in een nieuwe afdeling samen met Culemborg, Geldermalsen en Tiel. "Het is voor ons dan ook extra van belang dat we partners vinden die met ons of in plaats van ons de avondvierdaagse in de Bommelerwaard gaan organiseren", aldus het bestuur. "Ook al zou dat op korte termijn nog lukken, dan lukt het in elk geval praktisch gezien niet meer om alles nog voor eind mei van dit jaar geregeld en georganiseerd te hebben."

Het bestuur hoopt dat er mensen op staan die de organisatie van de vierdaagse op zich gaan nemen. "Het gaat dus in eerste instantie niet zozeer om vrijwilligers die op de dagen zelf hand- en spandiensten verrichten, maar met name om echte trekkers die ook de marsleiding voor hun rekening kunnen nemen", benadrukt het bestuur.

Misschien kan er na de zomervakantie toch nog een Avondvierdaagse georganiseerd worden, hoopt het bestuur. "Lukt dat niet, dan bezien we of we voor 2020 tot een nieuwe invulling kunnen komen. En lukt ook dat niet, dan houdt de Avondvierdaagse Bommelerwaard helaas op te bestaan en was die van 2018 de laatste."

Het nieuws is de afgelopen dagen veel besproken op social media. 'Heel jammer', vinden de meeste mensen het. En 'zielig voor de kinderen, die zich er elk jaar weer op verheugen'. Aan de Avondvierdaagse deden de afgelopen jaren rond de vijftienhonderd mensen mee, waaronder veel kinderen van basisscholen uit de hele Bommelerwaard. De start was elke avond in een ander dorp en de route elke keer anders. De intocht op vrijdagavond was elk jaar zeer feestelijk op de Markt in Zaltbommel.

Vrijwilligers die de marsleiding van de avondvierdaagse 2019 op zich willen nemen, kunnen contact opnemen met voorzitter Cees van Domselaar: 06-82106418 of voorzitter@rodekruisbommelerwaard.nl