'Vervolging drugscriminelen moet beter'

regio • De aanpak van drugscriminaliteit komt steeds meer op het bordje van de gemeenten te liggen. Maar het strafrecht sluit daar niet goed genoeg op aan. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma op werkbezoek in de Bommelerwaard.

Buma liet een grote kaart zien van het gebied, met tientallen speldenknoppen. "Helaas is dit niet de trip advisor voor de Bommelerwaard, maar de drugskaart", constateerde hij. Door provinciaal lijsttrekker Gerhard Bos gevraagd naar zijn visie op de aanpak van met name drugsafval, gaf de partijleider grif toe dat hiervoor een nieuwe landelijke regeling moet komen. "We mogen blij zijn dat bijvoorbeeld agrariërs een afvaldumping op hun terrein netjes melden. Zij mogen niet de dupe worden van de hoge kosten die het opruimen meebrengt."

"Nog beter is het natuurlijk als het lukt om productielocaties op te sporen en te sluiten", vervolgde Buma. Burgemeesters hebben op dat vlak steeds meer bevoegdheden. "Tegelijk maakt hen dat kwetsbaar voor bedreigingen door criminele bendes." De onderwereld heeft steeds meer lijntjes naar de bovenwereld: het probleem van ondermijning. "Daar moeten we als landelijke overheid duidelijk 'nee' tegen zeggen. Vooral in het buitenland bestaat nog steeds het beeld dat in Nederland alles kan."

Burgemeesters voelen zich bovendien soms in de steek gelaten door de rechterlijke macht. Een burgemeester in de zaal zei: "Ik kan een drugspand sluiten, maar dan volgt vaak geen strafrechtelijke vervolging, omdat de sluiting op zich als straf gezien wordt. Maar dat is niet mijn rol." Dat had Buma vaker gehoord, net als de frustratie over het vele papierwerk voordat er daadwerkelijk actie kan worden ondernomen tegen criminelen. "We moeten de weerbaarheid van het openbaar bestuur vergroten."

Buma sprak later in Beesd over verkeersveiligheid. Andere sprekers waren onder meer Gerard van den Anker, CDA-kandidaat voor de waterschapsverkiezingen uit Hedel, en Engelina van Steenbrugge (provinciaal CDA-kandidaat) uit Gameren.


Janneke Boogaard