Hoog water heeft prioriteit

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor het provincie- en het waterschapsbestuur. Gevraagd naar de belangrijkste onderwerpen waarmee het waterschap zich vooral zou moeten bezighouden, antwoordt 84 procent van de 290 leden van het burgerpanel TipBommelerwaard.nl: bescherming tegen hoog water in de rivier. Op een gedeelde tweede plaats staan bescherming tegen het effect van hoosbuien, bescherming tegen langdurige droogte en schoon water. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten vinden de ondervraagden leefbaarheid en veiligheid de belangrijkste thema's. Verschillende panelleden merken daarnaast op dat ze graag het standpunt van provinciale partijen willen weten over de huisvesting van arbeidsmigranten.
Opvallend veel panelleden klagen dat ze weinig informatie krijgen over het waterschap en de waterschapsverkiezingen. "Ik weet zo goed als niets van het waterschap. Misschien eens goede publiciteit?" Hetzelfde geldt voor de provinciale verkiezingen. Deze bestuurslagen blijven voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Opmerkingen uit het panel: "De informatievoorziening uit de provinciale politiek is zeer matig", en "Heb soms het idee dat Gelderland niet door heeft dat de Bommelerwaard ook nog bij Gelderland hoort."
Toch geeft maar liefst 79 procent van de respondenten aan te gaan stemmen op 20 maart. Dit percentage is niet representatief voor de hele Bommelerwaard; waarschijnlijk zijn de leden van het burgerpanel meer maatschappelijk en politiek betrokken dan de gemiddelde inwoner.
Burgerpanel TipBommelerwaard.nl is een initiatief van Het Kontakt en onderzoeksbureau Toponderzoek. Iedereen vanaf achttien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich aanmelden. Momenteel telt het panel ongeveer duizend leden. Zij krijgen zo'n acht keer per jaar een vragenlijst per mail over actuele en lokale onderwerpen. De resultaten worden verwerkt in artikelen in deze krant en als dat wenselijk is voorgelegd aan deskundigen voor een reactie.

q tipbommelerwaard.nl