donderdag 7 maart

Hulp bij belastingen
9:30-10:30, Zaltbommel, bibliotheek. Inloopspreekuur Inkomstenbelasting en Toeslagen. Binnenlopen zonder aanmelden. Een afspraak maken kan ook (0344-649940), mensen met afspraak hebben voorrang. Het spreekuur is niet bedoeld om de aangifte in te vullen.

Antiek herkennen
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Driedelige cursus Antiek Herkennen, door kunstkenner Peter Schipper. Op de donderdagmiddagen 7 en 14 maart en vrijdag 22 maart. Over de historie van antieke voorwerpen, de belangrijkste stijlen van zilver, aardewerk en porselein, over handwerk en machines en tot slot over uw eigen antieke voorwerpen. Deelname kost 20 euro voor 3 bijeenkomsten incl. handzaam boekje over stijlen, constructies en merken. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Geestelijke Groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Jacques Brunt vervolgt het onderwijs over de Tabernakel met als onderwerp 'Reinigend Water'. Veel zingen met elkaar. Koffie en thee zijn gratis.

vrijdag 8 maart

Taalplus
9:00-11:30, Ammerzoden/Kerkdriel, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden: 06-44614237 of kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied (Hogesteeg 2). Alle inwoners van de Bommelerwaard zijn iedere maandag en vrijdag welkom. Samen met vrijwilligers een kopje koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen behoort ook tot de mogelijkheden. Bezoekers betalen een kleine bijdrage voor koffie en thee.

Vrouwendag
12:30, Zaltbommel, De Poorterij. Om 13:00 uur opening door Heleen van der Heide, m.m.v. Latifa Cherrabi en een panel met inspirerende en ondernemende vrouwen. 14:00 uur opening van het Wereldplein, met activiteiten, muziek en pitches, Wereldkeuken, workshops en Djazz Dance Centre. Om 16:00 uur 'Women in Love', verrassend theater met vier vrouwen over identiteit, zichzelf durven zijn en aanpassing. Vanaf 18:00 uur zijn ook mannen welkom. Samen eten (op eigen kosten) en om 20:00 uur Vrouwenkoor Cantadora en de West Afrikaanse groep Yama Yama (entree avondprogramma 13 euro).
www.kompasbommelerwaard.nl

Lezing reisleider
19:30, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Reisleider Theo Leerintveld reist al bijna 35 jaar over de wereld en bezocht meer dan 150 landen. Tijdens een twee uur durende lezing met bijna 200 foto's neemt hij zijn publiek mee op een interactieve wereldreis langs zijn tien favoriete landen. Entree: 2,50 euro.

Verkiezingsavond SGP
20:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Avond van SGP Zaltbommel over de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap. Bennie Wijnen en Gerrit Averesch, de nummers 3 en 4 van de Provinciale Staten kandidatenlijst en een kandidaat-lid voor het Waterschap vertellen over de speerpunten die de SGP heeft voor deze regio. Aansluitend een paneldiscussie. Alle inwoners zijn welkom.

zaterdag 9 maart

Kleding en speelgoed
9:30-12:00, Waardenburg, De Koeldert. Tweedehands kleding en speelgoedbeurs. Kinderkleding, volwassen kleding, schoenen, speelgoed, kinderfietsjes, maxi-cosi's, kinderwagens etc. 60% van de opbrengst is voor de inbrenger, de rest is voor projecten in Roemenië.
www.samarita.nl

Lammetjes bij Engelina
14:00-16:00, Gameren, De Hoef 2. Lammetjesdag bij hobbyboerin en CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten Engelina van Steenbrugge. Knuffelen met lammetjes en praten over de verkiezingen. Lijsttrekker Henk Driessen van de CDA-lijst voor het Waterschap is ook aanwezig. Toegang gratis, een kleine bijdrage voor het voer van de schapen wordt op prijs gesteld. Aanmelden: 06-23339629 of engelinavansteenbrugge@gmail.com

Blue Dew in Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Theaterfolkband Blue Dew maakt een reis door de geschiedenis van het oude Ierland. De mooiste nummers uit de voorstellingen van de afgelopen tien jaar, een muzikale mix van levensliedjes, Ierse folk en vrolijke blue Grass. Entree: 15 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

zondag 10 maart

Beverexcursie Natuurwacht
10:00, Gameren, hoofdingang Gamersche Waarden. Met de beverwerkgroep van Natuurwacht Bommelerwaard op zoek naar sporen van de bever. Trekt warme kleding aan, laarzen of andere buitenschoenen, die vies mogen worden. Ook een verrekijker is handig. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Cinemaarten op zondag
14:30, Zaltbommel, De Poorterij. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck is bekend van de met een Oscar bekroonde film 'Das Leben Der Anderen'. 'Werk ohne Autor' is een episch familiedrama over kunst, liefde, tragedie en politiek verspreid over drie turbulente decennia van de Duitse geschiedenis. Het verhaal is sterk geïnspireerd door het leven van de invloedrijke schilder Gerhard Richter, en volgt de kunstenaar van zijn kindertijd tijdens de nazi-jaren tot zijn vlucht uit oost Duitsland begin jaren '60. Intiem en indringend drama, goed uitgediepte personages en vakkundig script.

Reis door musicalland
14:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Muziektheater Spotlight neemt het publiek mee op reis door musicalland. Met liedjes uit 'West Side Story', 'Joseph', 'Les Miserables', 'Sound of Music' en 'Ja Zuster Nee Zuster'. Koor en solisten, muzikale leiding: Hans van Breugel, regie: Pauline van Eijk. Meezingen is toegestaan. Entree: 6 euro. Reserveren: 06-13517036, 0418-638638 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Lezing reisleider
14:30, Ammerzoden, The Sacred Heart Pub. Reisleider Theo Leerintveld reist al bijna 35 jaar over de wereld en bezocht meer dan 150 landen. Tijdens een twee uur durende lezing met bijna 200 foto's neemt hij zijn publiek mee op een interactieve wereldreis langs zijn tien favoriete landen. Toegang gratis.

Muziektheater Spotlight
14:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Een reis door musicalland, vele bekende musicals zullen de revue passeren. Denkt u o.a. aan nummers uit West Side Story, Joseph, Les Miserables, Sound of Music en Ja Zuster Nee Zuster. Deze Loosdrechtse vereniging bestaat uit koor en solisten. De muzikale leiding is in handen van Hans van Breugel en de regisseur is Pauline van Eijk. Met Spotlight beleeft u een gezellige middag en meezingen is uiteraard toegestaan. Zondag Entree: 6 euro Maximaal 150 plaatsen beschikbaar. Kaartjes zijn te reserveren via leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu of via 06-13517036 en 0418-638638

Bachcantate
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. 'Ich habe genug' (BWV82a) van J.S. Bach door de Barbaracantorij en Concerto da Fisignano. Solist: sopraan Tanja Obalski, dirigent: Marijn Slappendel. De uitvoering vindt plaats tijdens de vesperdienst.

maandag 11 maart

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied (Hogesteeg 2). Alle inwoners van de Bommelerwaard zijn iedere maandag en vrijdag welkom. Samen met vrijwilligers een kopje koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen behoort ook tot de mogelijkheden. Bezoekers betalen een kleine bijdrage voor koffie en thee.

Moeilijke voeten
10:00-12:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Verkoopochtend door Jonker Speciaal Schoeisel. Schoenen en pantoffels voor dames en heren, in veel verschillende lengte- en wijdtematen. Voor mensen met gevoelige of opgezwollen voeten en diverse voetproblemen. Toegang gratis, pinnen mogelijk.

Contactmiddag Opijnen
14:30, Opijnen, Hervormd Centrum. Annemarie Fokker geeft een presentatie over het leven en werk van de schrijver W.G. van de Hulst. Boeken van de schrijver en nieuwe ansichtkaarten zijn te koop. Na de pauze een documentaire waarin de schrijver zelf aan het woord komt. Opening door ds. Van IJsseldijk.

ZVV Inloopavond
19:30-20:00, Zaltbommel, Stadsbrouwerij Orion. In gesprek met de raadsleden en/of wethouder van ZVV.

Thema-avond PvdA
20:00-22:00, Tiel, FNV gebouw De Schering. Thema-avond over Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen. Sprekers: Marc Oosterhout, campagne-ideoloog en Peter Kerris, lijsttrekker van de PvdA in de provincie Gelderland en kandidaat op de PvdA-lijst van Waterschap Rivierenland.

dinsdag 12 maart

Breien en haken
13:30-15:30, Zaltbommel, bibliotheek. Troostdekentjes en zorgknuffels breien en haken voor kinderen die chronisch of levensbedreigend ziek zijn. Materiaal is aanwezig, maar zelf meebrengen mag ook.

Workshop over hoogbegaafdheid
19:30-21:30, Zaltbommel, Boschstraat 90. Workshop van coach Hans Lips: 'Hoogbegaafd! Wat is het en hoe ga ik daarmee om?' in samenwerking met Stichting OOK-begeleiding en Coachduo. Aanmelden kan tot 24 uur voor aanvang via info@hanslipscoacht.nl. Gratis parkeren is mogelijk aan de achterzijde van het gebouw op de Omhoeken.

Lezing weidevogels
20:00, Heerewaarden, bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Marion Roeling geeft lezing over Weidevogelbescherming, onderdeel van de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Bommelerwaard De Capreton. Entree: 4 euro.
www.bcdegroterivieren.nl

Lezing natuurontwikkeling
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer geeft lezing over natuurontwikkeling langs Rijn en Waal in De Gelderse Poort, het gebied langs Rijn en Waal tussen Arnhem, Nijmegen en Duitse Grens. Teunissen is ook presentator van het natuurprogramma Buitengewoon van Omroep Gelderland. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Journalist David Sheff heeft een nauwe band met Nic, zijn zoon uit een vorig huwelijk. Nic zakt steeds verder af in een destructieve verslaving. Gebaseerd op twee bestsellerboeken van David Sheff ('Beautiful Boy') en zijn zoon Nic ('Tweak'). Geen constante parade van tragedies dankzij de Belgische regisseur Felix van Groeningen. Indrukwekkende rollen van Steve Carell en Timonthée Chalamet. Hartverscheurende karakterstudie van twee mensen die gegijzeld worden; de een door zijn verwoestende verslaving, de ander door zijn onvoorwaardelijke liefde.

woensdag 13 maart

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Koffie, thee, gezelligheid en een luisterend oor. Georganiseerd door de evangelische gemeente.

Inloopspreekuur E-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Hulp bij het lenen of lezen van e-books. Neem e-reader, smartphone of tablet mee. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Taalhuis Maasdriel
12:00-13:30, Kerkdriel, bibliotheek. Gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (lezen, schrijven, spreken en luisteren). Meer informatie: 06-29462318 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Scrabble Café
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig samen een potje scrabbelen. Aanmelden niet nodig, deelname is gratis.

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Lezing in De Grote Aak
19:30-22:00, Zaltbommel, De Grote Aak. Lezing met beeld over het interessante verleden en heden van Kasteel Nederhemert. Door Trees Blom, lid van de werkgroep die de wederopbouw van het kasteel heeft begeleid. Entree: 4 euro incl. koffie/thee.

Detox-lezing
20:00-22:00, Hurwenen, 't Hurns Kerkje. Geen verhaal over pillen, poeders en andere wondermiddeltjes, maar over het herprogrammeren van je smaak, eet- en leefgewoontes. Door de ayurvedisch voedingsdeskundigen Talitha Alofs en Maria Willbrands. Entree: 7 euro incl. detoxhapje en - sapje.
www.hurnskerkje.nl

donderdag 14 maart

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Voor mensen die het soms lastig vinden om met de computer of internet om te gaan, te appen, mailen, formulieren in te vullen. Deelname kost een kleine bijdrage aan lesmaterialen. Meer infomratie: 06-29462318. Aanmelden is noodzakelijk.

Film vol poëzie
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Charmante film voor wie geïnteresseerd is in poëzie. 'Paterson' uit 2016, van de onafhankelijke Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch. Over een buschauffeur die in zijn vrije tijd gedichten schrijft en gelukkig is met zijn vriendin, die niets liever doet dan hun huis opschilderen en die als vrijwilligster op dorpsfeesten taarten bakt. Toegang: 5 euro. Gratis voor bezoekers die in de pauze hun eigen gedicht voordragen. Reserveren is niet nodig.

Meer op: www.hetkontakt.nl