Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Maasdriel toch aan de windmolens?

maasdriel • Maasdriel wil liever geen windmolens en velden vol zonnepanelen, staat in het coalitieakkoord dat vorig jaar is opgesteld. Maar liever-koekjes worden niet gebakken.

De landelijke opgaven voor duurzame energie waren misschien nog wat abstract, maar nu ze zijn vertaald naar regionaal en gemeentelijk niveau worden ze heel concreet. Om te voldoen aan de doelen die voor 2050 zijn gesteld, zijn in Maasdriel acht windmolens en 325 hectare aan zonnepanelen nodig. "En dan is het uitgangspunt ook nog dat we met elkaar vijftig procent minder energie gebruiken dan nu, én dat alle daken in de gemeente al gebruikt worden om zonne-energie op te wekken", vertelt wethouder Erik van Hoften.

Met een raadsinformatiebrief bereidt het Maasdrielse college de gemeenteraad alvast voor. Er volgt een werksessie voor de raadsleden. Daarna zal bepaald worden of Maasdriel afstapt van het uitgangspunt dat windmolens niet in het Bommelerwaardse landschap passen.

Volgende week bespreekt de raadscommissie Ruimte al wel een concreet voorstel voor de bouw van drie windmolens bij Hoenzadriel. Van Hoften: "Die aanvraag hebben we beoordeeld op basis van het huidige beleid, dus hebben we daar als college een negatief advies over gegeven."


Janneke Boogaard