Afbeelding
Foto:

Burgemeesters aan zet bij burenoverlast

bommelerwaard • De burgemeesters van Zaltbommel en Maasdriel kunnen voortaan gerichter ingrijpen bij woonoverlast. Ze kunnen boetes of een tijdelijk huisverbod opleggen als iemand na een waarschuwing zijn gedrag niet aanpast.

De landelijke wetgeving hierover is in 2017 aangepast. De wijziging is nu verwerkt in een lokale beleidsregel, die zowel in Maasdriel als Zaltbommel gaat gelden.

De nieuwe aanpak geldt bij ernstige overlast van bijvoorbeeld een hond die continue blaft, een buurvrouw die haar portiek niet schoonhoudt of buren die laat in de nacht luidruchtige gasten over de vloer hebben. De burgemeester kan van de overlastgever eisen dat die binnen een bepaalde tijd zorgt dat de overlast ophoudt, met dreiging van een boete of huisverbod als dat niet gebeurt.

In het laatste geval moet iemand tien dagen wegblijven van de plek des onheils, een periode die verlengd kan worden tot maximaal vier weken. Ook kan de burgemeester ervoor kiezen zelf maatregelen in gang te zetten en de kosten te verhalen op de 'dader'.

Aan zo'n ingreep gaat wel een heel traject vooraf. De beleidsregel treedt pas in werking als de bewoners er zelf niet uit komen. Eerst moet bemiddeling aangeboden worden, bijvoorbeeld via de woningcorporatie, de politie of de gemeente. En er moet gekeken of een hulpverleningsinstantie iets kan betekenen.

De burgemeester moet ook meestal eerst een voorwaarschuwing sturen, tenzij de overlast heel heftig is.

De wet is een verfijning op bestaande mogelijkheden om overlast aan te pakken. Zo kon de burgemeester al een pand laten sluiten bij gevaar voor de veiligheid of gezondheid, zoals bij hennepteelt.

Burgemeester Henny van Kooten (Maasdriel) heeft gemengde gevoelens bij de nieuwe handvatten die hij hiermee krijgt. "Er vindt een verschuiving plaats van strafrecht naar bestuursrecht. Taken die eerst bij het openbaar ministerie lagen, komen nu op mijn bordje. Ben ik nu burgervader of meer een soort sheriff?"


Janneke Boogaard