Ut Malse Arckeldurp
Ut Malse Arckeldurp Foto: Lya Cattel

CARNAVAL 2019

Carnaval is weer uitbundig gevierd in de Bommelerwaard. Peerdendurp (Hedel) had zoals gewoonlijk de primeur met de optochten en begon al op vrijdagmiddag.

In Mispelgat (Zaltbommel) stond de optocht in het teken van de brand van 15 februari in de bouwloodsen. Alle grote praalwagens gingen daarbij verloren, maar de sfeer in de stoet en bij het publiek had daar allerminst onder te lijden. De toeschouwers hadden veel waardering voor de extra creativiteit en tijd die de carnavalsclubs aan de dag hadden gelegd. Vooral in de categorie kleine loopgroepen waren er ook veel deelnemers van (ver) buiten Zaltbommel. De organiserende carnavalsvereniging De Wallepikkers reikte dit keer geen prijzen uit vanwege de brand; het prijzengeld gaat in de pot voor nieuwbouw en vervanging van materialen.

In Schumersdurp (Velddriel) ging bij de volwassenen CV de Floepers er met de eerste prijs vandoor bij de wagens ('Wij verzuipen met carnaval'); bij de loopgroepen wonnen De Lala's ('We zullen er dit jaar een gokje op wagen'). Bij de jeugd werd CV 't Ken Net ('Vers tappen', wagens) en De Slagwerkers ('Wij slaon nergus op', loopgroepen) uitgeroepen tot winnaars. In Lorredurp (Rossum) gingen de prijzen naar De Schuimhappers (wagens volwassenen), 't Ken (wagens jeugd), CV De Mutsen (loopgroepen volwassenen) en De Frollies (loopgroepen jeugd). De Schuimhappers wonnen ook in Spreeuwendurp (Alem). De mooiste loopgroep was daar bij de volwassenen Bloast um mer op! met 'Vur den elfde x'. Bij de jeugd streken De Feestbeesten ('Minder gamen meer naar buiten', wagens) en Los Zand ('Los zand bij elkaar', loopgroepen) met de eer. De jury in Teskesdurp (Kerkdriel) was het eens met die in Schumersdurp: ook hier wonnen De Floepers, De Lala's en 't Ken Net.

Ondanks het matige weer op zondag en het ronduit slechte weer op maandag konden alle optochten doorgaan.