Cambium leerlingen
Cambium leerlingen Foto: Lya Cattel

Over een paar weken brengen de vmbo-ers een tegenbezoek

Scholieren uit Walsrode in Zaltbommel

zaltbommel • De naam Walsrode zal bij veel Bommelaren een belletje doen rinkelen. In de jaren tachtig en negentig vond er een levendige uitwisseling plaats tussen de twee plaatsen. Een jumelage met een andere plaats in Europa was toen populair. Eind jaren tachtig vonden Zaltbommel en Walsrode elkaar. Het 'Walsrode-comité' in Zaltbommel was zeer actief, complete verenigingen gingen bij elkaar op bezoek. In Walsrode prijkt zelfs nog een kunstwerk van Joris Baudoin.

In 1994 was de eerste uitwisseling tussen scholieren een feit. Herman Overweg, destijds werkzaam op de Zaltbommelse scholengemeenschap, vertelt er enthousiast over: "Er ging natuurlijk een voorbereidingsperiode aan vooraf. Beide gemeentebesturen spanden zich in. Onze partnerschool in Walsrode werd de Felix-Nussbaum-Schule. De EU bood ondersteuning met subsidies."

Voorwaarde voor een Europese bijdrage was wel dat het accent bij de uitwisseling lag op deelnemen aan elkaars taal en cultuur. "Dat is dus een andere insteek dan bij de meeste buitenlandexcursies van scholen naar bijvoorbeeld Parijs of Londen", zegt Overweg. "Het doel was het wegnemen van grenzen en (voor)oordelen."

Waar de rest van de jumelage aan het begin van het nieuwe millennium een stille dood stierf, is de opzet voor de scholenuitwisseling min of meer hetzelfde gebleven, dit jaar dus voor de 25e keer. Voor docent Rob Lutje Schipholt was het ook een persoonlijk jubileum; hij is er vanaf de eerste keer bij. "Dit was mijn laatste editie, ik hoop dat anderen het stokje overnemen. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op de afgelopen week", meldt Lutje Schipholt.

De kennismaking waarbij de leerlingen aan de hand van een vragenformulier in het Engels met elkaar spraken verliep soepel. "Daarna hebben we een spelvorm gedaan die de Duitse collega's niet kenden."

Dankzij het mooie weer konden de scholieren tijdens de 'stadsrally' genieten van een ijsje op de Waalkade. Ook was er een discoavond in De Straat in Ammerzoden die in gezellige sfeer verliep.

De maaltijd bij een gastgezin was voor sommigen minder relaxt. "Er zijn elk jaar Duitse kinderen die daar letterlijk buikpijn van krijgen. Maar achteraf zijn ze er altijd heel positief over. Het is goed voor hun zelfvertrouwen dat ze het tóch gedaan hebben", weet Lutje Schipholt, die ook een les verzorgde over Nederland en de verschillen tussen het Duitse en Nederlandse onderwijssysteem.


Janneke Boogaard