• Ook dit jaar wordt de Internationale Vrouwendag in De Poorterij gevierd.
• Ook dit jaar wordt de Internationale Vrouwendag in De Poorterij gevierd. Foto: Stichting Kompas

Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart

'Veel bereikt, maar nog veel te doen'

zaltbommel • Al 25 jaar viert Stichting Kompas Internationale Vrouwendag op 8 maart. Wat begon als een kleine bijeenkomst, is uitgegroeid tot een dag waar meer dan driehonderd vrouwen op af komen.

Joke Verkuijlen is er vanaf het begin bij geweest. Zij begon in 1994 als coördinator bij de Stichting Multicultureel Zaltbommel, de voorganger van Kompas. In de jaren zeventig en tachtig had Zaltbommel nog een actief Vrouwenhuis, 'Bommelien', gevestigd in de Nieuwstraat waar tegenwoordig Biljartcafé De Oude Bieb is. "In die tijd was de viering van Vrouwendag vooral een feestje voor witte vrouwen", herinneren Joke Verkuijlen en Maite Otaegui zich nog. "Sommige vrouwen kwamen stiekem, omdat ze niet mochten van hun man." Later trok de viering van Vrouwendag ook veel buitenlandse vrouwen, vaak van Marokkaanse afkomst. Tegenwoordig is het feestje op Vrouwendag niet 'wit' of 'gekleurd', het is een dag voor álle vrouwen, oud of jong, rijk of arm, autochtoon of allochtoon.

Salaris

Er is de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van vrouwenemancipatie, ziet ook Ans Klein Geltink, sinds september 2017 coördinator van Stichting Kompas. Maar er is ook nog veel te doen. "Kijk bijvoorbeeld naar de ongelijke beloning van mannen en vrouwen", zegt ze. Nog steeds komt het voor dat mannen een hoger salaris krijgen dan vrouwen die precies hetzelfde werk doen. "En ook voor mannen is er nog emancipatie nodig", zegt ze. "Veel mannen zouden best parttime willen werken, maar bij veel organisaties is het gewoon 'not done' om daar over te beginnen. En als ze dat al doen, dan kunnen ze hun kansen op promotie vaak wel vergeten."

Toen Ans twee jaar geleden voor het eerst in Zaltbommel kwam, was ze verrast over de manier waarop Vrouwendag hier gevierd wordt. "Groot", vindt ze. "Dat is lang niet overal in Nederland het geval. En het leuke is dat de activiteiten op een divers publiek gericht zijn." Zelf heeft ze jarenlang in Midden-Amerika gewoond en gewerkt, onder andere voor de vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties. "Ook daar vierden we Vrouwendag", vertelt ze.

Krachtige vrouwen

Het thema van dit jaar is 'Heldinnen'. In Zaltbommel staat de dag dan ook in het teken van ondernemende en krachtige vrouwen in de Bommelerwaard en wereldwijd. De foyer van De Poorterij wordt omgetoverd tot een 'Wereldplein', waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en van elkaar leren. Ondernemende vrouwen laten zien wat zij doen met hun bedrijf of leven. Er is onder meer een illustrator, een coach/trainer, een winkelier, iemand die zich bezighoudt met circulaire economie, een kraam over gezondheidszorg, een vrouw die gespecialiseerd is in gezonde voeding en een loopbaancoach.

Ook kunnen de bezoeksters meedoen aan verschillende workshops. Bijvoorbeeld een workshop van de Rabobank Bommelerwaard over ondernemen, een workshop van de GreenDream Company over het benutten van je 'Tribe' en workshops Zumba. Salsa en Afrikaanse stijlen door Djazz Dance Centre.

Bij de opening wordt medewerking verleend door Latifa Cherrabi (1962). Zij startte ruim tien jaar geleden haar eigen interculturele advies- en organisatiebureau en is onder andere oprichter van Stichting Marokkaanse Zakenvrouwen. Samen met een panel van inspirerende en ondernemende vrouwen uit de Bommelerwaard gaat zij in gesprek over de kracht van ondernemende vrouwen. "In het panel zitten vrouwen die een voorbeeld voor anderen kunnen zijn", vertelt Joke. "Ervaren vrouwen die rolmodel zijn, maar ook beginners met heel veel power. Zij laten zien dat je als vrouw altijd stappen kunt zetten. Ze vertellen over hun weg in bijvoorbeeld politiek, onderwijs of gezondheidszorg en waar ze nu staan."

Ook voor meiden

Het dagprogramma begint om 12:30 uur is alleen toegankelijk voor vrouwen en wordt afgesloten met een feestelijke voorstelling door 'Women in Love', vier vrouwen die de confrontatie aangaan met opgelegde identiteit en hun eigen identiteit. Een programma waar je wakker van wordt, en vrolijk. "Ook heel leuk voor meiden vanaf 14 jaar", benadrukken Joke, Maite en Ans. Deze Vrouwendag valt toevallig in de carnavalsvakantie, dus meiden hoeven er geen school voor te missen. Het avondprogramma begint om 18:00 uur en vanaf dat moment zijn ook mannen welkom. Er is een gezamenlijke maaltijd in brasserie De Poorterij (op eigen kosten) en om 20:00 uur start een zang- en dansvoorstelling (13 euro) met de West Afrikaanse groep Yama Yama en Vrouwenkoor Cantadora, dat in 2014 is opgericht door Patries Knoot. Het koor zingt liedjes uit verschillende werelddelen. Yama Yama is één van de succesvolste Ghanese highlife bands in Europa.

Britta Alink