Praktijkschool De Brug wordt gasloos

zaltbommel • Het nieuwe onderkomen van Praktijkschool De Brug wordt aardgasloos.

Dat staat in een informatienota waar de gemeenteraad binnenkort over gaat praten. Het huidige gebouw van de school aan de Wielkamp in Zaltbommel is gebouwd in 1969 en voldoet niet meer aan de voorwaarden voor passend (praktijk)onderwijs. "De Brug biedt een bijzondere vorm van onderwijs", licht wethouder Adrie Bragt toe. "Wij zijn er trots op dat we deze school in Zaltbommel hebben. We hebben dan ook lang nagedacht over de eisen voor het nieuwe onderkomen." De nieuwe school komt in de Waluwe, vlakbij de scholen Cambium en Gomarus en het toekomstige nieuwe sportcomplex met zwembad.

Het was even 'passen en meten', aldus de wethouder. In eerste instantie was namelijk niet zeker of er wel genoeg ruimte zou zijn op de locatie die de gemeente in gedachten had. "De school heeft bijvoorbeeld best wat specifieke behoeften als het gaat om buitenruimte", legt hij uit. "En er zijn veel landelijke normen waar we aan moeten voldoen. Maar het is gelukt en het kan op de plek die we in gedachten hadden."

Het nieuwe gebouw zal voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid, het wordt onder andere aardgasloos. De kosten voor de bouw van de school bedragen bijna vier miljoen euro, die in een periode van 40 jaar worden afgeschreven. Volgens de gemeente levert De Brug een 'belangrijke bijdrage aan het onderwijs in de Bommelerwaard'. Praktijkonderwijs biedt jongeren in een kwetsbare positie perspectief op werk. De Brug levert maatwerk voor de leerlingen en stemt praktijk en theorie op elkaar af.

Britta Alink