• Heb Huibers en Jos de Bruijn zitten in het bestuur.
• Heb Huibers en Jos de Bruijn zitten in het bestuur. Foto: aangeleverd

CPOB: vijftien jaar, zeventien scholen

regio • De Stichting Christelijk Primair Onderwijs Betuwe & Bommelerwaard (CPOB) bestaat vijftien jaar. In eerste instantie omvatte de onderwijsorganisatie elf scholen in de gemeenten Tiel, Culemborg en Buren. Na Zaltbommel sloten ook scholen uit de gemeente West Betuwe zich aan. CPOB beheert momenteel zeventien scholen in twintig gebouwen.

Heb Huibers en Jos de Bruijn zetten op dit moment de lijnen bij het CPOB uit en hebben de organisatie stevig laten wortelen in de maatschappij. Huibers: "Wij zijn de grootste aanbieder van christelijk basisonderwijs in de regio. Wij koesteren waarden als kwaliteit, ontwikkeling, passie en plezier, respect, ethiek en samenwerking op alle fronten en brengen die graag in stelling. We brengen onderwijs dat boeit en waar iedereen is welkom. Werken vanuit persoonlijke betrokkenheid en christelijke uitgangspunten is wat ons 'Best Bijzonder' maakt."

Huibers vertelt met verve dat op dit moment met leerlingen, ouders, leerkrachten, gemeenten en alle anderen die het onderwijs een warm hart toedragen een gesprek loopt waarin de toekomst centraal staat. CPOB bestaat vijftien jaar en in de ogen van Huibers en De Bruijn is het tijd voor reflectie en vooruitzien. Vanzelfsprekend komen hierbij de identiteit en de waarde van het onderwijs naar boven, maar ook praktische zaken die anders kunnen. Een passend aanbod voor iedereen en diversiteit in de organisatievorm waarin het onderwijs plaatsvindt. Makkelijker doorstromen naar het voortgezet onderwijs. En het maken van de keuze voor een bepaald type voortgezet onderwijs.

Huibers: "Op dit moment zijn er leerlingen in groep 7 en 8 die moeite hebben met kiezen. Een onderwijsaanbod voor 10-14-jarigen wordt momenteel samen met diverse partners onderzocht en uitgewerkt.''

De Bruijn: "Innovatie staat hoog in ons vaandel. We werken op alle niveaus aan goed onderwijs dat bij de leerlingen past. We gaan ervan uit dat kinderen 'willen leren' en CPOB helpt de leerlingen bij het ontwikkelen van de eigen talenten."

Om het vijftienjarig bestaan te vieren, komt op elke school die onder de CPOB valt in mei de 'Klankencaravan' voorbij. Twintig keer een dag vol dans, zang, beweging met als klap op de vuurpijl een voorstelling voor de ouders. De entree bedraagt een euro, bestemd voor een nog nader te bepalen maatschappelijk doel. Van al deze bijeenkomsten wordt een mini-film gemaakt, die tijdens een gezellige feestavond met leerkrachten, medewerkers en bestuur wordt vertoond.

Het logo is ter ere van het jubileum aangepast en in ieder schoolgebouw komt een banner om het 15-jarig bestaan te benadrukken. Het CPOB kijkt heel even terug en stort zich dan weer op de toekomst die naar eigen inzicht én geleid door de maatschappij klank, kleur en vorm krijgt.