Boom

Ik heb me altijd al eens vast willen ketenen. Maar ik was destijds de enige Groenlinkser die voor de verbreding van de A27 bij Amelisweert was en nu stem ik allang op een andere partij. Toch gloort er hoop. Ik rij regelmatig langs de beroemdste boom van Nederland, die eik in de middenberm van de A58 bij Breda. En die boom gaat er wellicht aan. Maar ik vind Breda qua vastketenen te ver: ik wil 's avonds wel weer thuis zijn.

En toen las ik een artikeltje over bomen bij Varik-Heesselt. In de eerste plaats natuurlijk die bij de Varikse Bol. Zo nu en dan midden in de rivier staat die kolossale wilg het Waterschap uit te lachen. Dat verdient bescherming. En die is hard nodig want als je tegenwoordig maar een lucifer buitendijks in de grond steekt, hinder je de rivier in zijn gang naar zee.

En dat snap ik maar je moet niet overdrijven. En ik ben bang dat ook de nieuwe generatie dijkmannen en -vrouwen door die bomen hun bos niet meer zien. En dan gebeuren er zomaar rare dingen in Rivierenland. En daar moeten wij op bedacht zijn. Ergens halverwege Varik en Heesselt staat, nota bene binnendijks in het dijklichaam, nog een boom. Die zie ik aanstonds ook sneuvelen. Binnenkort zijn er waterschapsverkiezingen…

Johan Cahuzak