• Aan de Liesveldsesteeg is ruimte voor twee woningen (de derde, linksboven op het plaatje, is al verkocht).
• Aan de Liesveldsesteeg is ruimte voor twee woningen (de derde, linksboven op het plaatje, is al verkocht). Foto: PHTB

Verhuizing kassen: ruimte voor twaalf huizen

brakel/zuilichem • De herstructurering van de tuinbouw heeft weer ruimte opgeleverd voor bouwkavels. Tussen de Liesveldsesteeg en de Waaldijk zijn nog twee bouwkavels voor vrijstaande woningen te koop. Bij de Meidijk mogen maximaal tien woningen gebouwd worden.

De kavels in Brakel zijn ook geschikt om een twee-onder-één kap te bouwen. Deze kavels staan inmiddels te koop op Funda. Achter de bouwkavels ligt een agrarisch perceel dat eventueel bij kan worden gekocht.

Het verplaatsen van de tuinbouwbedrijven aan de noordzijde van de Liesveldsesteeg is een belangrijk doel van de herstructurering van de Bommelerwaard. De tuinders hebben hun bedrijf verplaatst naar zogeheten 'intensiveringsgebieden' (gebieden waar glastuinbouw de toekomst heeft) in onder andere Poederoijen of zijn opgekocht door investerende tuinders in die intensiveringsgebieden.

Aan de Liesveldsesteeg heeft het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) eerder twee bedrijfswoningen gekocht om de bouw van een nieuw glastuinbouwbedrijf mogelijk te maken. Deze woningen mogen nu ook worden bewoond zonder dat er een bedrijfsfunctie aan is gekoppeld. Hiervoor is de term 'plattelandswoningen' in het leven geroepen. Deze woningen zijn de afgelopen jaren verhuurd aan een tuinder, die ze tegen de marktwaarde mag kopen. Begin april is duidelijk of de tuinder hier gebruik van maakt. Anders worden ze te koop gezet.

Plan Uilenvlugt

Plan Uilenvlugt is gelegen op de grens tussen Zuilichem en Brakel nabij de Meidijk. Op de planlocatie zijn twee grote kassen gesloopt om plaats te maken voor groen. In dit groen zijn drie vrijstaande woningen en een combinatie van drie en vier geschakelde woningen gepland. Hier is ook ruimte voor een eigen paardenweide of boomgaard. Het PHTB overweegt deze locatie in zijn geheel als nader uit te werken locatie aan te bieden. De koper moet het terrein dan zelf bouwrijp maken en de wijzigingsmogelijkheid, die in het provinciale bestemmingsplan is opgenomen, aanvragen.