• De striphelden in de theaterzaal met de organisatoren.
• De striphelden in de theaterzaal met de organisatoren. Foto: Janneke Boogaard

Kenners: 'Nooit eerder zo'n uitgebreid programma rond Bommel'

Alle Bommel-fans: verzamelen!

zaltbommel • De slimme witte poes en de antiheld, professor Prlwytzkofski, ambtenaar Dorknoper: wie kent ze niet? Het eerste stripavontuur verscheen in 1941, en zelfs na de dood van schrijver en tekenaar Marten Toonder in 2005 komen er nog nieuwe verhalen bij. Theater De Poorterij, de Sint-Maartenskerk en museum Stadskasteel staan op zondag 17 maart in het teken van Tom Poes en Olivier B. Bommel.

Ron Cretier van de CMN-Groep, die De Poorterij en de Sint-Maartenskerk exploiteert, liep al langer rond met het idee voor een stripdag. Logischerwijs deelde hij zijn idee met Rein van Willigen, die voor CMN de kerk beheert en groot liefhebber is van tekenfilms en strips. Rein boorde zijn contacten aan en via Ton Mackaaij van Bommel-uitgeverij Cliché is het idee uitgekristalliseerd tot een Bommeldag. "Om eerlijk te zijn ging er een wereld voor mij open. Als je ermee bezig gaat, merk je hoezeer het leeft", zegt Cretier. Mackaaij introduceerde tekenaars, schrijvers, het museum Bommelzolder en andere Toonder-kenners.

Andersom was Mackaaij verrast door het enthousiaste onthaal in Zaltbommel. "Er is nog nooit zo'n uitgebreid programma georganiseerd rond Bommel. De datum van 17 maart gonst overal rond in het wereldje. Iedereen die iets met Marten Toonder heeft, wil erbij zijn."

Een belangrijke rol speelt de Marten Toonder Verzamelaars Club (MTVC). Secretaris Vincent Bellm vertelt: "We hebben 1350 leden en dat aantal groeit nog steeds. Elk kwartaal geven we het blad Toondertijd uit. Het 111e nummer verschijnt kort voor 17 maart, met op de cover een tekening van Tom Poes en heer Bommel in Zaltbommel." De prent, van de hand van Tim Arzt, is gesigneerd en wel te koop tijdens de Bommeldag. Arzt tekende ook de cover van de vernieuwde uitgave van De Bommelparade. Daarin verzamelde Paul Verhaak alle ruim 1400 karakters uit de Bommelverhalen. Op de Bommeldag komt een herziene druk van De Bommelparade uit; een nieuw collector's item.

Het zegt iets over de kwaliteit en tijdloosheid van Toonders werk. Verhaak: "Marten Toonder verstond de kunst om op een stukje papier van tien bij twintig centimeter de hele Nederlandse maatschappij neer te zetten. Hij was ook een visionair. Een voorbeeld: in het verhaal De Grootgroeiers roept heer Bommel dat hij de partij voor de vrijheid gaat oprichten. Dat was in 1948, toen was Wilders nog niet eens geboren."

Voor Bellm is Toonder daarnaast een held vanwege zijn verrijking van de Nederlandse taal. "Veel mensen realiseren het zich niet, maar woorden als minkukel en denkraam zijn door Toonder bedacht."

Invalshoeken genoeg voor een uitgebreid programma op 17 maart. Burgemeester Peter Rehwinkel rijdt om 10:00 uur met passend vervoer voor bij het theater om de opening te verrichten, samen met Tom Poes en Olivier B. Bommel natuurlijk. In de theaterzaal worden vervolgens doorlopend films vertoond, variërend van korte tekenfilms tot documentaires. Daar is ook de kindervoorstelling Tommie en Tom Poes; de enige activiteit waarvoor een entreeprijs geldt. In de foyer zijn tekenaars aan het werk en staan kraampjes met Bommel-items. Boven kunnen kinderen zich laten schminken. In de Oranjezaal zijn ook standhouders te vinden, waar liefhebbers hun verzameling kunnen uitbreiden. Natuurlijk lopen de striphelden rond voor een meet and greet. Lezingen over onder meer het rijke taalgebruik van Toonder ontbreken ook niet. Last but not least: ijssalon Hygge komt met Tom Poes-ijs.

In de Sint-Maartenskerk is op panelen een tentoonstelling te zien, onder meer over 'Bommel en bijbel', die overigens blijft staan tot half juni. En het Stadskasteel haakt aan met één van de weinige olieverfschilderijen van Marten Toonder. Bommel tegen het sfeervolle decor van de Bommelse binnenstad: succes verzekerd.


Het Kontakt van 13 maart staat geheel in het teken van Tom Poes en heer Bommel. In die editie komt ook een compleet programma-overzicht.


Janneke Boogaard